În anul 2010 PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu 6,9%, revenind la nivelul de până la criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică a ţării noastre de anul trecut a depăşit semnificativ „prognoza iniţială (de 1,5%), precum şi prognoza revizuită ulterior (de 3,5%)", a precizat premierul Vlad Filat, estimând că Produsul Intern Brut a revenit la nivelul de până la criza economică

Conform unui raport al Biroului Naţional de Statistică, în anul 2010 Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a constituit 71,85 miliarde de lei (circa 4,4 miliarde de euro), în preţuri curente de piaţă.
Astfel sectorul serviciilor a contribuit cel mai mult la acest rezultat, cu 4% din cele 6,9%, cât a constituit creşterea PIB-ului în anul trecut. Pe locul doi se situează impozitele, care au avut o contribuţie de 1,8%, după care urmează industria cu 1,1% şi agricultura cu 0,6%.
Acelaşi raport relevă că în anul 2010, sectorul de servicii a deţinut o cotă de 60,2% la formarea produsului intern brut, impozitele 16,6%, industria 13,3% şi agricultura 11,9%.

Anterior premierul Vlad Filat a susţinut că Republica Moldova ar fi putut avea o creştere economică chiar mai mare, dacă nu se întâmplau inundaţiile. Premierul a estimat impactul inundaţiilor,din prisma necesităţilor de reabilitare, "la 77,5 milioane de dolari, care reprezintă 1,4% din Produsul Intern Brut", a declarat la finele anului trecut Vlad Filat.

Premierul Vlad Filat: Inundaţiile din anul 2010 ne-au costat 1,4% din PIB

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Nikolay Gueorguiev a calificat drept surprinzătoare evoluţiile economiei ţării noastre în anul 2010.
De notat că anul trecut Ucrainei a înregistrat o creştere economică de 4,2%, Federaţia Rusă de 4,0%, iar România a avut o contracţie a economiei de 1,2%.

Citiţi şi:

Republica Moldova a surprins în mod plăcut delegația Fondului Monetar Internaţional

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite