INTERVIU: Moldova a intrat pe cea mai mare piaţă energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Secretariatului Comunităţii Energetice spune că ţara noastră împreună cu cele din regiune are nevoie de o strategie regională pentru a preveni crizele. Chiar dacă Republica Moldova nu face parte din UE, ea va fi reprezentată în structurile energetice şi gaziere din Europa.

Adevărul: Ce ar trebui să întreprindă ţara noastră pentru a se integra mai rapid în sistemul energetic european?
Slavtcho Neykov: Sunt doi paşi concreţi ce vizează strict Moldova. Unul este dezvoltarea interconectărilor de infrastructură şi un exemplu în acest sens este conexiunea electrică cu România. Aceasta este nu doar o chestiune între Moldova şi România, ci este parte a priorităţilor Comunităţii Energetice. Al doilea pas este la nivel european unde există instituţii ce se ocupă de domeniile gazului şi ale energiei. Comunitatea Energetică a întreprins paşi concreţi ca toţi membrii care nu fac parte din UE să fie reprezentaţi în aceste structuri energetice şi gaziere. Or, interconectarea fizică trebuie să fie făcută concomitent cu participarea activă la discuţiile ce au loc la nivel european.

Pentru a avea un sector energetic performant avem nevoie de investiţii. Totuşi, nu avem mulţi investitori în acest domeniu. Ce ar trebui să facem?
Investitorii sunt interesaţi de două lucruri majore: de o legislaţie clară şi de o piaţă predictibilă. Republica Moldova, ca şi majoritatea membrilor Comunităţii Energetice, este o ţară mică şi nu reprezintă o platformă majoră de vânzări, iar investitorii caută pieţe mai mari pentru că investiţiile în domeniul energetic nu sunt precum cele într-o simplă brutărie. Investitorii au nevoie de perspective de lungă durată şi de un număr mai mare de consumatori. Astfel, aderând la această Comunitate în anul 2010, Moldova a intrat în cea mai mare piaţă energetică din lume, care în acest moment are circa 500 de milione de consumatori.

Sectorul termoenergetic al Moldovei este extrem de ineficient. Ce aţi recomanda autorităţilor: modernizarea actualelor instalaţii sau construcţia altor noi?
Moldova face parte din Comunitatea Energetică, ceea ce înseamnă că dacă decide să construiască o nouă centrală electrică aceasta va trebui să întrunească toate cerinţele de mediu. Dacă ţara voastră decide să le reabiliteze pe cele vechi, există un termen limită până când trebuie să facă toate ajustările legale la cerinţele de mediu ale UE. Este o problemă enormă pentru că este foarte costisitoare. Economiştii trebuie să calculeze ce este mai bine şi ce este mai eficient. Această decizie trebuie să fie luată cât de curând posibil.

Cum apreciaţi relaţia Republicii Moldova cu Gazprom?
Gazprom distribuie gaz nu doar ţării voastre, ci şi majorităţii ţărilor din sud-estul Europei, iar dependenţa obiectivă de Gazprom este de la 80% la 100%. În Europa sunt doar câteva ţări care produc gaz şi a căror dependenţă de Gazprom este mai mică de 80%. Din acest punct de vedere, relaţiile cu Gazprom trebuie să fie de parteneriat. În Moldova situaţia este mai complicată pentru că Gazprom nu este doar un furnizor, ci şi un co-proprietar. Totuşi, consider că negocierile privind preţul de import ale gazului trebuie să fie pe baza unor criterii de piaţă.

Cum poate fi stimulată şi populaţia să micşoreze consumul de resurse energetice?
Nu cred că populaţia trebuie să fie stimulată să reducă consumul, mai degrabă acesta trebuie să fie optimizat. Altfel spus, energia trebuie să fie consumată eficient. Din păcate, noi cei din sud-estul Europei încă nu suntem obişnuiţi. Astfel, voi utilizaţi mult mai multă energie pentru a produce o unitate din PIB decât statele din UE şi nu este normal pentru business sau Guvern. Totodată, se ştie că un factor ce stimulează economisirea sunt tarifele. Aici însă Guvernul este dator să compenseze, în special pentru cumpărătorii vulnerabili, creşterea preţurilor. Moldova este un exemplu pentru că pe parcursul anilor a elaborat o strategie complexă de protecţie a persoanelor vulnerabile.

Cum apreciaţi intenţia autorităţilor de a comasa cele două CET-uri din Chişinău cu Termocom, furnizorul de căldură. Nu se creează un nou monopol? Din punct de vedere al integrării companiilor, sunt diferite opţiuni, dar nu trebuie să uităm că există un principiu major, numit „separarea", care trebuie urmat. Pentru că rolul acestuia este nu să permită abateri de la regulile unei economii de piaţă. Dacă piaţa deviază, aceasta nu mai este piaţă, iar dacă subvenţionaţi preţurile pentru producerea electricităţii din contul altor servicii, atunci veţi speria investitorii care mai sunt în Moldova.

Moldova deţine preşedinţia
Sunt foarte mândru că Moldova face parte din Comunitatea Energetică, iar aderarea ţării voastre a fost numită o istorie de succes şi un model de cooperare regională. Într-un fel, Moldova este norocoasă că deţine preşedinţia Comunităţii în acest an. În 2011, Comunitatea Energetică are câteva evenimente de dezvoltare a pieţei, inclusiv cea de-a cincea aniversare de când a intrat în vigoare acest tratat, eveniment ce va fi celebrat pe 24 octombrie 2011 la Viena. Cel de-al doilea motiv este că pentru prima dată de când Comunitatea există, a fost elaborat un raport independent de evaluare realizat de Comisia Europeană. Un alt motiv pentru care prezenţa Moldovei e un succes, este că pentru prima dată în istoria Comunităţii noi elaborăm o strategie de dezvoltare pentru o regiune întreagă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite