IDIS Viitorul: Revenirea economică din 2010 nu e însoţită şi de o promovare autentică a reformelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fragila şi totodată neaşteptata revenire economică din 2010 nu e însoţită din păcate de o promovare autentică a reformelor structurale, care ar putea încuraja dezvoltarea mediului de afaceri, susţin mai mulţi economişti.

Conform ultimului număr al Monitorului Economic, lansat de Institutul IDIS „Viitorul" autorităţile au fost în anul 2010, mai mult ocupate de organizarea de scrutine, decât de realizarea angajamentelor asumate odată cu venirea la guvernare, inclusiv promovarea unor reforme economice.

Activitatea agenţilor economici
are loc într-un climat neprietenos

Pe de altă parte, activitatea agenţilor economici într-un climat neprietenos şi incert face deosebit de dificilă atingerea mult râvnitei direcţionări a economiei naţionale dinspre una bazată pe consum spre una orientată pe investiţii şi exporturi, mai susţin experţii de la IDIS Viitorul.
Economistul Alexandru Fală, susţine că o problemă serioasă pentru promovarea reformelor ţine de calitatea instituţiilor, domeniu unde Republica Moldova are reuşite modeste de stat.
Nu întâmplător în raportul Băncii Mondiale „Doing Business 2011", ce clasifică 183 de state în dependenţă de condiţiile de desfăşurare a afacerilor, Republica Moldova a s-a situat cu trei poziţii mai jos faţă de anul trecut. Alexandru Fală menţionează şi faptul că nu a fost stopat procesul de dezindustrializare a economiei naţionale, fenomen ce a început încă în anul 2006 şi care are efecte negative de lungă durată.

Pe de altă parte Viorel Chivriga expert economic la IDIS Viitorul, susţine că prin politici publice inteligente şi accelerarea vitezei de derulare a reformelor structurale, fragila relansare economică din 2010 se poate fortifica în 2011. „Este crucial ca banii de la buget să fie alocaţi pentru investiţii efective, şi nu statistice. Investiţiile nu trebuie să fie sacrificate sub nicio formă pentru a plăti pensiile şi salariile", apreciază economistul.

În anul 2011, e posibil
un deficit acut de produse agricole

Viorel Chivriga menţionează o serie de eşecuri ale anului economic 2010 precum: turbulenţele din comerţul cu Federaţia Rusă, declinul pronunţat înregistrat în sectorul viticol, dar şi tergiversarea reformării sistemului de subvenţionare în agricultură.
Pentru 2011, economistul anticipează o stabilizare a preţurilor sub nivelul celor înregistrare în 2008, depăşindu-se astfel declinul din 2009, însă, va persista pericolul unor perturbaţii pe piaţa internă de produse agroalimentare: „Originea acestora ar putea fi preluarea tensiunilor de pe pieţele agroalimentare internaţionale şi deficitul acut al unor produse agricole. Deficitul este legat de reducerea suprafeţelor unor culturi agricole, din cauza că mulţi agricultori au întârziat cu semănatul. Or, suprafaţa terenurilor prelucrate este cu 20% mai mică în comparaţie cu 2009", a precizat expertul.

Chivriga s-a arătat pesimist în privinţa realizării unei creşteri economice de 10% anul viitor, aşa cum prognozează premierul Vlad Filat. Economistul a estimat că în 2011 Republica Moldova va înregistra o creştere economică de 4%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite