Băncile din Republica Moldova vor implementa din anul 2013 codul IBAN la efectuarea transferurilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională anunţă că alinierea la standardele internaţionale va contribui la eficientizarea acestui segment al pieţei financiare, conferindu-i siguranţă şi avantaje economice.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, utilizarea codului IBAN (International Bank Account Number) în activitatea băncilor moldoveneşti este prevăzută în ultimele modificări şi completări operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit.

"Noile prevederi reflectă modalitatea de generare a codurilor IBAN, de structurare şi verificare a acestora, precum şi alte aspecte de abordare aferente. Codul IBAN este o componentă a mecanismului automatizat de procesare a transferurilor sus-menţionate şi reprezintă un şir de caractere ce identifică, în mod unic, la nivel internaţional, contul unui client la o instituţie financiară prin recunoaşterea de către orice sistem bancar operant în reţeaua SWIFT", se menţionază în comunicatul BNM.

Va permite reducerea costurilor

"Implementarea standardului sus-menţionat va favoriza mai multe aspecte de efectuare a transferurilor internaţionale. Astfel, verificarea automatizată a datelor va permite minimizarea transmiterii eronate a acestora. De asemenea, validarea automatizată a informaţiei despre contul beneficiarului standardizate prin codul IBAN va condiţiona reducerea timpului de procesare. Totodată, implicarea la minimum a factorului uman şi chiar excluderea acestuia la anumite etape de desfăşurare a operaţiunii va crea premise pentru reducerea costului final al transferului. Modificările operate la regulamentul nominalizat sunt menite să contribuie şi la îmbunătăţirea supravegherii transferurilor internaţionale", se mai menţionează în nota Băncii Naţionale.

De notat că moldovenii aflaţi la muncă peste hotare transferă anual acasă peste 1,5 miliarde de dolari, prin intermediul băncilor şi sistemelor de transfer rapid.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite