Hidrocentrala ce sperie ecologiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii moldoveni susţin că punerea în funcţiune de către Ucraina a centralei de la Novodnestrovsk va afecta grav mediul ambient. Autorităţile ucrainene afirmă însă că finalizarea proiectului va reduce pericolul inundaţiilor în ambele ţări riverane Nistrului.

Săptămâna trecută Guvernul moldovean a decis să iniţieze negocieri cu Executivul de la Kiev asupra unui proiect de acord privind asigurarea funcţionării complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk. Hotărârea a provocat nemulţumirea membrilor Asociaţiei ecologice internaţionale „Eco-Tiras".


„Tratativele privind iniţierea acestui acord au fost netransparent, fără consultarea ecologilor şi a reprezentanţilor societăţii civile. Mai mult ca atât, proiectul nu prevede nicio activitate concretă menită să reducă şi să compenseze prejudiciul ecologic adus întregului curs inferior al Nistrului şi ecosistemelor acestuia", a spus Ilie Trombiţchi, directorul „Eco-Tiras".


Ecologul susţine că extinderea nodului hidroenergetic de la Novodnestrovsk va avea consecinţe dezastruoase pentru mediul ambiant şi va reduce substanţial capacitatea de autocurăţire a râului Nistru. Ilia Trombiţchi consideră că acordul nu răspunde intereselor Moldovei şi nici celor ale regiunilor Viniţa şi Odesa din Ucraina, deoarece „starea ecologică a râului are o importanţă vitală pentru ambele ţări şi nu poate deveni obiect de târg interstatal".

De cealaltă parte, autorităţile de la Chişinău susţin că, din contra, documentul este necesar deoarece nodul hidroenergetic funcţionează de mai mulţi ani, în lipsa unui acord interguvernamental. „Proiectul de document este doar un prim pas. Acordul va include şi condiţiile de recuperare a pagubelor, în cazul unor situaţii excepţionale. Or, în lipsa unui acord, nu există nici posibilităţi de a cere despăgubiri", a explicat Ilarion Popa, viceministrul Economiei.


AR REDUCE PERICOLUL
DE INUNDAŢII


Anterior, Serghei Pirojkov, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, a declarat că acest complex oferă o oportunitate de a reduce pericolul inundaţiilor pe Nistru în ambele ţări. Potrivit diplomatului, în timpul inundaţiilor din vara anului 2008, reglementarea debitului râului Nistru în regiunea nodului hidroenergetic a permis diminuarea cu 30% a consecinţelor negative pentru Moldova.


MEGAPROIECT ENERGETIC

Construcţia nodului hidrotehnic în apropierea hotarului moldo-ucrainean a început în 1981. Acum acesta include două centrale în funcţiune şi una în construcţie, la Novodnestrovsk . După destrămarea URSS, proiectul a fost stopat din lipsă de bani. Cu câţiva ani în urmă, lucrările au fost reluate. Proiectul este unul gigantic şi ar urma să fie al şaselea ca mărime în lume. Costul acestuia este estimat la peste 1,2 miliarde de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite