Guvernul va plăti milionarului Boris Birştein circa jumătate de miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este suma pe care întreprinderea de stat Registru trebuie s-o achite, conform unei hotărâri a Curţii de Apel Economice, companiilor Intercomsoft şi Andimit controlate de omul de afaceri. Banii sunt recompensa pentru profitul ratat, afirmă instanţa, în timp ce premierul Vlad Filat susţine că e vorba de un nou atac raider.

Curtea de Apel Economică a adoptat decizia încă la 13 decembrie 2011. Aceasta prevede, între altele, că Întreprinderea de stat Registru ar urma să achite suma de circa 41 de milioane de dolari către două companii, care susţin că aceasta ar fi valoarea profitului ratat în urma rezilierii unui acord de furnizare în leasing a utilajului şi tehnologiilor de producere a paşapoartelor, buletinelor, carnetelor de conducere etc.

Implicat şi „Raiderul numărul 1"?

Este vorba de compania Intercomsoft LTD, parte a grupului Trimol, controlat de omul de afaceri Boris Birştein. A doua firmă implicată în proces este Andimit SRL, unde în calitate de administrator figurează Ghenadi Şhatov, iar acţionar unic este firma offshore Affort LTD din Belize. Cine cu adevărat stă în spatele ultimei rămâne o enigmă, dar, potrivit unor surse, ar fi Vladimir Molojen, ex-ministrul Tehnologiilor Informaţionale, supranumit şi „naşul paşapoartelor", sau un ex-deputat etichetat de fostul premier Ion Sturza drept „raiderul numărul 1" din spaţiul CSI.

Autorităţile au calificat decizia Curţii de Apel Economice drept un nou atac de tip raider. „Este un atac mai ceva decât cele ce au avut loc vara trecută" a declarat premierul Vlad Filat în cadul unei emisiuni la Publika TV. „Nu pot oferi acum mai multe detalii, dar pot să vă spun că sunt în situaţia să convoc responsabilii din instituţiile abilitate şi să le transmit sarcini foarte concrete pentru a securiza activele statului", a menţionat premierul. Vlad Filat a menţionat că atacul a fost posibil din cauza golului legislativ provocat de decizia Curţii Constituţionale de a invalida setul de măsuri anti-raider, adoptate de Guvern la finele lunii august 2011.

Pretenţiile iniţiale erau de 103,7 milioane de dolari

Decizia din decembrie nu este însă o supriză pentru autorităţi. Or, litigiul există de cinci ani de zile. Mai mult, Intercomsoft a căutat să obţină câştig de cauză în instanţele internaţionale, dar fără succes. Abia anul trecut, firma lui Birştein, împreună cu Andimit, a înaintat pretenţii în instanţele locale faţă întreprinderea Registr şi două ministere, cerând 103,76 milioane de dolari (circa 1,24 miliarde de lei). În iulie 2011, Judecătoria Economică din Chişinău a mai tăiat din poftele firmelor, reducând suma la 71,3 milioane de dolari, iar apoi Curtea de Apel a diminuat-o până la 41 de milioane de dolari.

Cele două companii susţin că întreprinderea Registru şi autorităţile moldoveneşti au continuat să folosească utilajul, tehnologiile şi materia primă şi după rezilierea, la 29 aprilie 2006, a acordului de leasing semnat de Ministerul Economiei şi Intercomsoft în aprilie 1996. Şi asta deşi, potrivit documentului, nu aveau dreptul s-o facă în decurs de trei ani. Mai mult, potrivit instanţei, firma nu ar fi fost înştiinţată despre rezilierea contractului de leasing.
Autorităţile moldoveneşti n-au recunoscut pretenţiile firmelor, menţionând că „Judecătoria Economică nu este competentă să judece cauza". Totodată Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi ÎS Registru au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Totodată, după pronunţarea deciziei Judecătoriei Economice (iulie 2011) şi după hotărârea Curții de Apel Economice, Ministrul Tehnologiei Informaţiei Pavel Filip a informat organele de drept competente și autorităţile statului despre hotărîrile emise și a solicitat implicarea pentru a verifica dacă pretențiile de urmărire a patrimoniului public pot face parte dintr-o schemă frauduloasă, cu implicarea factorilor de decizie din structurile administrative și instanțele judecătorești.

Dezastru în justiţie

Experţii susţin că decizia este una dubioasă. Potrivit avocatului Ion Păduraru, fost ministru al Justiţiei, situaţia creată este şi rezultatul imperfecţiunii sistemului judecătoresc. „Cazul respectiv, dacă este aşa precum se spune, confirmă încă o dată dezastrul ce domină în justiţia moldovenească", a menţionat avocatul. Procurorul general Valeriu Zubco a declarat că instituţia pe care o conduce se va autosesiza în acest caz, dar nu a specificat depre ce întreprindere sau instituţie de stat este vorba.

Moldova a achitat deja 25 de milioane de dolari

La 29 aprilie 1996 a fost semnat un acord de leasing pentru zece ani între Ministerul Economiei şi firma Intercomsoft LTD, parte a grupului Trimol. Acordul prevedea că Intercomsoft, în calitate de reprezentant regional al companiei Supercom, va livra tehnica necesară pentru producerea diverselor documente securizate, precum paşapoarte, permise de conducere, buletine de identitate şi alte acte personale.

Conform contractului, Republica Moldova achita o taxă de zece dolari pentru fiecare paşaport. Pentru oricare alt document de identitate erau plătiţi câte 4,5 dolari. Mai mult, la fiecare doi ani taxa urma să fie majorată în corespundere cu rata inflaţiei din SUA. În decurs de zece ani de „colaborare" cu firma lui Birştein, Moldova i-a plătit peste 25 de milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite