Guvernul pică testul scumpirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul n-a elaborat o strategie de anticipare a majorării preţurilor la alimente şi întreţinere, spun specialiştii în economie. Lipsa de viziune a autorităţilor, precum şi eventuala întervenţie a statului în reglementarea preţurilor vor afecta mediul de afaceri.

În cadrul ultimei şedinţe de guvern, Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova, a promis că nu va permite ca „unii să facă speculaţii pe spinarea populaţiei" majorând preţurile la mărfurile de primă necesitate. Totodată premierul a solicitat instituţiilor fiscale o monitorizare strictă a situaţiei privind formarea preţurilor pentru a putea interveni în scopul minimalizării efectelor scumpirilor asupra populaţiei.

Experţii economici consideră că majorarea preţurilor i-a luat prin surprindere pe guvernanţi. „În cadrul Guvernului nimeni nu face anticipări asupra evoluţiei preţurilor", susţine Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul".

Expertul spune că unele măsuri restrictive pe care le preconizează guvernul, precum limitarea exportului de zahăr, vor lovi în producătorii autohtoni. „Interzicerea exportului unor alimente au fost întreprinse şi pe timpul guvernării comuniste. Efectul acestor măsuri restrictive a fost însă dezastruoase pentru producătorii autohtoni, care au suportat pierderi enorme. Totodată asemenea acţiuni provoacă îngrijorarea instituţiilor financiare internaţionale", spune Viorel Chivriga.

POLITICI CE CONTRAVIN ECONOMIEI DE PIAŢĂ

Economistul Sorin Hadârcă apreciază ultimele declaraţii ale lui Vlad Filat privind scumpirile ca un mesaj adresat autorităţilor responsabile de reglementarea tarifelor la serviciile monopoliştilor, dar şi celor cu funcţii de control, ca acestea să-şi exercite mai riguros obligaţiunile.

„Dacă Guvernul vrea preţuri mai mici la anumite alimente, atunci ar trebui să aloce subvenţii producătorilor. Or, agenţii economici nu pot fi obligaţi să lucreze în pagubă", afirmă expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite