Guvernul a stabilit lista întreprinderilor ce vor fi transmise în concesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a aprobat astăzi, 13 iunie, o listă a bunurilor proprietate a statului de interes public național propuse pentru parteneriatul public-privat. În listă se regăsesc mai multe întreprinderi de stat, terenuri, drumuri naționale, imobile, câteva tipuri de servicii din gestiunea unor ministere, Aeroportul Bălţi și Aeroportul Internaţional Chișinău,

Potrivit documentului se propune a fi dată în concesiune întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto", pentru modernizarea și eficientizarea activității filialelor acesteia.

De asemenea, sunt propuse parteneriatului public-privat câteva porțiuni de drum din raionul Cimișlia și Cahul, pentru modernizarea rețelei rutiere naționale prin construcția unui nou drum de ocolire.
„Aceasta nu înseamnă neapărat că drumurile construite vor fi cu plată, investițiile pot fi recuperate și din taxele pentru drum care vin în buget", a declarat ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

Din serviciile gestionate de Ministerul Sănătății vor fi oferite spre concesiune serviciul diagnostic și laborator, serviciul de hemodializă, de reabiliate, etc. „În spitale aveam multe săli libere care pot fi folosite util", a mai argumentat decizia vicepremierul.

Cât despre Aeroportul Internațional Chișinău, Valeriu Lazăr a declarat că acesta are nevoie de investiții enorme pentru a se dezvolta, pentru a deveni un aeroport competitiv în regiune.
"În condițiile în care necesarul de investiții depășește cu mult posibilitățile proprii ale întreprinderii, este nevoie de a concesiona Aeroportul. Dacă acesta ar merge pe cont propriu ar avea nevoie de credite, care inevitabil ar face o presiune pe tariful final perceput. La momentul actiual statul nu poate aloca bani de la Buget pentru a renova aeroportul", a afirmat vicepremierul.

Potrivit lui Lazăr, concesionarea aeroportului este un obiectiv de anevergură. „Va fi un concurs internațional tansparent. Cerințele față de operatorul privat vor fi destul de ridicate. Investițiile necesare se ridică la peste 140 de milioane de euro", precizat ministrul.

Valeriu Lazăr a menționat că asemea parteneriate public-private sunt utile atât pentru stat, cât și pentru investitori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite