Guvernul a găsit şi ţap ispăşitor pentru criza energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceministrul Economiei este considerat responsabil de situaţia critică în care s-a pomenit Republica Moldova
Viceministrul Economiei este considerat responsabil de situaţia critică în care s-a pomenit Republica Moldova

Ilarion Popa, viceministrul Economiei urmează a fi demis din funcţie. Motivul se pare că este situaţia critică în care s-a pomenit Republica Moldova, după 1 aprilie, ca urmare a cererii furnizorilor de curent electric de a majora preţul şi mai ales ca urmare a sistării livrărilor de energie electrică.

În cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului, premierul Vlad Filat a solicitat elaborarea unor modificări în legislaţie pentru a preveni situaţii când ţara rămâne fără curent electric. Astfel el ia solicitat vicepremierului Valeriu Lazăr, ca ministerul Economiei să pregătească un proiect de lege prin care agenţii economici din sectorul energetic să fie obligaţi să semneze contracte de achiziţiei a energiei electrice cu trei luni înainte de expirarea celor în vigoare.

De asemenea, premierul a solicitat lui Valeriu Lazăr, să pregătească un proiect de hotărâre privind demiterea lui Ilarion Popa din funcţia de viceministru al Economiei. 

Filat consideră că Popa se face responsabil de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova la capitolul siguranţă energetică.

De notat că Ilarion Popa a fost numit în funcţia din partea partidului Liberal Democrat, lider al căruia este premierul Vlad Filat.

Amintim că de la 1 aprilie, compania ucraineană DTEK Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au sistat livrările de energie electrică pe motiv că vechile contracte au expirat, iar autorităţile de la Chişinău şi companiile de distribuţie nu au acceptat preţul şi condiţiile noi impuse de acestea.

Astfel preţul curentului ar urma să crească cu circa 13,2% până la 6,9 cenţi pentru un kilowatt.

În condiţiile în care Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au sistat livrările, Republica Moldova ia în mod neautorizat energie electrică din sistemul ucrainean.

Război energetic moldo-ucrainean. Ucraina acuză Republica Moldova că-i fură energia electrică

Deputaţii din Ucraina chiar au acuzat Republica Moldova că le fură curentul. Autorităţile de la Chişinău au promis că situaţia se va rezolva în cel mai scurt timp, dar au confirmat că acordul de import cu furnizorul din Ucraina nu este încă semnat.

Ruşii ne vor da energie electrică, dar mai scumpă cu 13,2%

România ar putea asigura 30% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova

Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

Ucraina nu mai dă energiei Republicii Moldova. Soluţia ar putea veni din România

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite