Guvernul a aprobat acordul privind zona de comerţ liber în cadrul CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de avea acest regim cu UE, Guvernul a avizat ratificarea unui acord ce prevede excluderea mai multor taxe în comerţul cu ţările Comunităţii Statelor Independente

Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că Acordul privind zona de comerţ liber în spaţiul CSI este important pentru Republica Moldova, deoarece va asigura un cadru stabil cu statele-membre, care sunt printre principalii parteneri comerciali pentru ţara noastră. „El va exclude posibilitatea apariţiei unor eventuale embargouri din partea partenerilor din CSI", a spus Lazăr. Potrivit vicepremierului, nici Rusia nu va mai putea impune restricţii la importul produselor moldoveneşti. Acesta fiind şi principalul motiv pentru care Moldova va ratifica acordul.

„Totodată, documentul va fi consolidat şi de faptul că Rusia a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Astfel, orice eventuale probleme deja vor fi soluţionate conform regulilor OMC", a declarat Lazăr. Experţii Consiliului Naţional de Participare susţin însă că „decizia privind ratificarea acordului ar fi trebuit să fie luată după recepţionarea avizului OMC şi analizei coraportului şi implicaţiilor acordului cu normele OMC şi obligaţiile Republicii Moldova asumate faţă de UE". Reprezentanţii societăţii civile spun că o analiza juridică şi economică va oferi factorilor decizionali o claritatea mai mare asupra costurilor şi beneficiilor acestui acord.

„NU VA GENERA O PROTECŢIE MAI BUNĂ"

Economistul Alexandru Fala are rezerve că documentul ne va proteja de eventualele embargouri. „Pe viitor, chiar şi în cazul funcţionării zonei de liber schimb, nu este exclusă apariţia obiecţiilor din partea instituţiilor abilitate din statele CSI, care ar pune sub îndoială calitatea produselor moldoveneşti, după care ar urma implementarea măsurilor de stopare a exporturilor mărfurilor fabricate în Moldova", afirmă expertul. Potrivit lui Fala, la unele produse alimentare Rusia are standarde de calitate mai stricte decât UE.
Totuşi, expertul consideră că ratificarea acestui document şi crearea zonei de liber schimb în cadrul CSI ar putea aduce şi anumite avantaje. De exemplu, Kremlinul ar putea avea un comportament mai „blând" faţă de Chişinău. „Acest fapt arată slăbiciunea ţării noastre, care are o economie necompetitivă, cu o imunitate redusă la şocurile externe şi astfel este nevoită să aştepte, ba chiar, să cerşească bunătate din exterior", constată Alexandru Fala. ;

41% DIN MĂRFURI MERG ÎN CSI
Datele statistice arată că în prima jumătate a anului 2012 statele CSI aveau o cotă de 41% în exportul de mărfuri moldoveneşti şi de 32,5% la importuri. În aceeaşi perioadă cota ţărilor UE a fost de 48,8% la export şi de 43,3% la import.

Vom avea acord de liber schimb cu UE cel mai probabil din anul 2014

Aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va avea consecinţe economice nefaste pentru Moldova

De 20 de ani, CSI ține Republica Moldova legată de Rusia

A fost creată zona de liber-schimb în CSI

Valeriu Lazăr: „Ar fi o prostie ca Republica Moldova să renunţe la piaţa CSI"

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite