Guvernul Republicii Moldova, dator vândut băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BLOCAJ Statul, a ajuns într-o dependenţă cronică de împrumuturile de la bancile comerciale

4,8 miliarde de lei au fost contractate de guvern în primele 10 luni din 2010, de la băncile locale, cu circa 415 milioane de lei mai mult față de tot anul trecut 2009.

Un studiu realizat de Adrian Lupuşor, economist la centrul analitic "Expert-Grup", arată că statul a fost principalul client al băncilor comerciale în acest an. Drept rezultat, susţine specialistul, întreprinzătorii privaţi au fost defavorizaţi în ceea ce priveşte obţinerea de împrumuturi. Conform calculelor lui Adrian Lupuşor, "această avalanşă de îndatorare a Guvernului", în valoare de 4,8 miliarde de lei a redus cu circa 1,2 de miliarde de lei creditul bancar care putea să ajungă în sectorul privat.

Lupuşor afirmă că „în momentul în care Guvernul se împrumută de pe piaţa internă, acesta intră într-o competiţie neechitabilă cu sectorul real pentru resursele creditoare bancare. Având în vedere faptul că Guvernul, prin definiţie, este considerat cel mai sigur debitor, băncile preferă să crediteze statul în detrimentul sectorului real".

Potrivit lui Lupuşor, „acest fenomen a devenit şi mai evident în condiţiile crizei economice recente, când creşterea incertitudinii a alimentat riscul de credit şi a determinat băncile să întoarcă spatele sectorului real şi să crediteze statul". Astfel, ponderea împrumuturilor prin intermediul valorilor mobiliare de stat în totalul creditelor bancare a crescut de la circa 14% în anul 2008, până la circa 50% în zece luni a anului 2010.

Nu am contractat credite de trei ani de zile

În aceste condiţii cel mai tare au de suferit producătorii, care nu mai riscă să se împrumute de la bănci.
Alexandra Can, directorul general al întreprinderii SA „Artima" a declarat pentru „Adevărul" că nu a mai contractat credite de trei ani de zile şi nu îşi mai doreşte să se împrumute. „Băncile sunt gata să ne crediteze, dar noi nu ne putem permite să ne împrumutăm la dobânzile practicate. Chiar şi la dobânzi de 10%-15%, nu ne putem permite să împrumutăm. Or, dacă vrei să faci o investiţie mare de exemplu de un milion de euro, o dobândă de 10%, ar însemna că cel puţin 100 mii de euro costuri în plus", afirmă Alexandra Can.
Directorul SA „Artima" spune că statul ar trebui să atragă o atenţie mai mare faţă de producătorii din industrie, care fac faţă de unii singuri crizei.
Pe de altă parte Victor Bostan, preşedintele companiei Vinăria Purcari, susţine că băncile din Moldova au suficienţi bani pentru a credita şi Guvernul şi întreprinderile. „Totul depinde pe cât de profitabilă este afacerea, ce ar urma să obţină credite. La ora actuală însă majoritatea vinăriilor, ar trebui să crească de două-trei ori volumul vânzărilor pentru a ajunge să corespundă cerinţelor impuse de bănci", a spus Victor Bostan.

Cifra

4,8
miliarde de lei
au fost contractate de Guvern
în zece luni ale anului 2010,
de la băncile locale

„Menţinerea nivelului actual de împrumuturi guvernamentale interne inhibă, în mod direct, iniţiativa privată care are nevoie de surse de finanţare ca de oxigen"

Adrian Lupuşor, expert la centrul analitic „Expert-grup"

"Nu comentez ceea ce nu-i adevărat. Datoria internă este cea prevăzută în legea Bugetului pentru anul 2010"

Veaceslav Negruţă, ministrul Finanţelor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite