Guvernatorul propune înlocuirea Consiliului de administrare al Băncii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Drăguţanu propune instituirea unui consiliu de supraveghere la BNM, care ar urma să fie constituit din şapte membri, inclusiv patru persoane din afara instituţiei.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, propune înlocuirea Consiliului de administrare cu două organe: Consiliul de supraveghere şi Comitetul de Administrare, transmite Info-Prim Neo.

Dorin Drăguţanu a prezentat deputaţilor din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi un proiect de lege prin care propune instituirea unui consiliu de supraveghere la BNM. Astfel de consilii au mai multe bănci centrale din statele europene. „E nevoie de un astfel de organ pentru ca publicul să nu spună că guvernatorul ia decizii care îi plac fără să se consulte cu cineva", a declarat guvernatorul BNM.

Consiliul de supraveghere ar urma să fie constituit din 7 membri, 4 nefiind salariaţi ai băncii, iar încă 3 vor fi cei din care va consta şi Comitetul de Administrare - guvernatorul şi viceguvernatorii BNM.

Cei patru membri care nu vor fi salariaţi ai BNM urmează a fi numiţi 2 de Parlament, unul de către preşedintele ţării şi altul de către Guvern. Dorin Drăguţanu a spus că acest consiliu va lua şi unele decizii în privinţa salarizării personalului BNM şi majorarea bugetului Băncii când va fi nevoie.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu a susţinut proiectul, spunând că nu este corect ca un consiliu de supraveghere să poată lua decizii. „Cei 4 membru care urmează a fi numiţi de Parlament, Guvern şi preşedinte vor politiza aceste funcţii", a mai spus Mihai Ghimpu.

Şi alţi membri ai comisiei nu au fost de acord cu unele prevederi din proiect, în special cu faptul că 3 membri ai Consiliului de Supraveghere sunt din Comitetul de Administrare, astfel, spun ei, ar exista conflict de interese. Deputaţii au amânat avizarea proiectului şi i-au cerut guvernatorului BNM să-l modifice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite