Giganţii de stat varsă la buget dividende de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calea Ferată a Moldovei, bunăoară, va plăti „tocmai" 145 de lei. Şi alte zece întreprinderi unde Guvernul este acţionar majoritar vor achita sub o mie de lei. Doar 15 companii vor transfera în haznaua statului peste un milion de lei din profitul obţinut anul trecut, arată Ministerul Economiei.

O analiză realizată de specialiştii de la Ministerul Economiei arată că 172 de întreprinderi cu capital public majoritar vor achita la buget dividende de 245,7 milioane de lei din profitul obţinut anul trecut. Mai mult de 78% din aceste sume au fost transferate de către Moldtelecom, întreprindere care controlează peste 98% din piaţa serviciilor de telefonie fixă.

Alte 14 companii vor achita ceva mai mult de un milion de lei în haznaua statului. La polul opus se află zece întreprinderi cu capital public care nu sunt în stare să ofere statului nici măcar o mie de lei din profit. Printre acestea este şi Calea Ferată a Moldovei (CFM), cel mai mare angajator din ţară, care în ultimii trei ani a ajuns în prag de faliment. Doar anul trecut CFM a suportat pierderi de 159 de milioane de lei de la transportul de pasageri.

Potrivit studiului, profitul obţinut de stat de la întreprinderile sale era mai mare, dar 19 firme au fost scutite, din diverse motive, de plata a peste 48 de milioane de lei. Astfel, trei CET-uri şi două RED-uri din gestiunea statului nu transferă niciun ban din profit pentru că au de rambursat datorii de sute de milioane de lei.
Valeriu Lazar, ministrul Economiei, susţine că activele statului au un potenţial mai mare la capitolul eficienţă şi dividende, dar că trebuie operate schimbări radicale în administrarea acestora.

Economistul Mihai Bologan, preşedintele Institutului IDEA, califică drept „ridicole" dividendele planificate să fie defalcate de către întreprinderile de stat. „Dacă mai luăm în calcul şi faptul că multe întreprinderi activează în pierdere, atunci situaţia e chiar de plâns. Singurul folos al acestor firme e că angajează un număr foarte mare de oameni", constată Bologan. Potrivit lui, unele din întreprinderi ar trebui privatizate, în cazul în care aduc doar prejudicii bugetului de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite