Gazul lichefiat s-a scumpit cu circa 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele de odihnă majoritatea staţiilor de comercializare a produselor petroliere au ridicat de la 7,10 lei la 7,80 lei preţul unui litru de gaz lichefiat.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică ne-au declarat că agenţia a fost informată, vineri seara, de câteva companii despre intenţia de a majora cu circa 10% preţurile la acest combustibil. Motivul este scumpirea costului de import a gazului lichefiat.

„Suntem nevoiţi să majorăm preţul deoarece a crescut semnificativ costul de import. Astfel dacă în luna iunie importam cu 780 de dolari tona de gaz lichefiat în prezent s-a ajuns la un preţ de circa 850 de dolari", a declarat Vladimir Frenc, directorul companiei Dominic, (unul dintre principalii importatori şi comercianţi de pe piaţă).

De la începutul anului preţul gazului lichefiat s-a ieftinit cu circa 14,5% de la 8,30 lei în luna ianuarie, la 7,10 lei în luna iunie.
Altfel spus preţul actual este încă mai mic decât cel de la începutul anului. De regulă în lunile august-octombrie în regiune are loc o tendinţă de majorare a tarifelor la acest tip de produse petroliere, datorită unei cereri mai mari în state precum Polonia s-au Ucraina.
De notat că în Ucraina preţul mediu de comercializare a gazului lichefiat era săptămâna trecută de circa 9,1 lei, cu doi lei mai scump ca în Republica Moldova.

Ţara noastră importă anual peste 60 mii tone de gaz lichefiat, iar cota acestui combustibil pe piaţa petrolieră a crescut constant în ultimii ani şi constituie circa 15%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite