UPDATE Gazprom vrea să cumpere peste 100 de benzinării ale Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare companie românească, este în negocieri cu sârbii de la NIS, controlaţi de Gazprom, pentru vânzarea a 130 de benzinării, anunţă Ziarul Financiar. Administraţia Petrom dezminte informaţiile.

Petrom, controlată de austriecii de la OMV, analizează varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor din România. Potrivit Ziarului Financiar, producătorul de petrol şi gaze din România este chiar într-un proces de due diligence cu sârbii de NIS, grup petrolier controlat de ruşii de la Gazprom, dar nu se ştie dacă acest proces va rezulta şi într-o tranzacţie. Reprezentanţii Petrom nu au comentat această informaţie.
În mod normal, investiţia într-o benzinărie se ridică la aproximativ 1 milion de euro, ceea ce înseamnă că valoarea acestei tranzacţii, în cazul în care ea ar fi finalizată, ar putea ajunge la circa 100 de milioane de euro.
Informaţia vine în contextul în care, săptămâna trecută, noul şef al OMV, Gerhard Roiss, cel care l-a înlocuit după un mandat de aproape un deceniu pe omul care a cumpărat Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, a anunţat că până în 2014 austriecii vor renunţa la active de un miliard de euro din segmentul de rafinare şi marketing la nivel de grup.

Dacă în ceea ce priveşte segmentul de rafinare Roiss a declarat că investiţiile în Petrobrazi, singura rafinărie care mai funcţionează în portofoliul Petrom după închiderea Arpechim, vor continua, pe partea de marketing şeful OMV a precizat doar că vrea ca Petrom să-şi păstreze poziţia de lider de piaţă.
În prezent, prin cele aproximativ 550 de benzinării Petrom controlează o cotă de circa 40% din piaţa românească, următorii clasaţi fiind Rompetrol şi Lukoil.
În Republica Moldova Petrom deţine o reţea de circa 100 de benzinării fiind al doilea operator local ca mărime după grupul Lukoil.

UPDATE "Petrom dezminte informaţiile apărute în Ziarul Financiar referitoare la o posibilă tranzacţie pentru vânzarea a 139 benzinării către compania petrolieră NIS. Compania evaluează în mod constant performanţa benzinăriilor din reţeaua proprie în vederea optimizării acesteia", se arată într-o declaraţie scrisă transmisă de companie la solicitarea ziarului "Adevărul".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite