Gazprom a blocat negocierile cu Republica Moldova. Preţul gazelor va mai creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a anunțat că a expediat o scrisoare oficială președintelui concernului rus, Alexei Miller, în care autoritățile Republicii Moldova își exprimă diponibilitatea de a relua negocierile între părți. Deocamdată conducerea Gazprom tace.

„Timpul trece foarte repede și nu am vrea ca la finele primului trimestru să ne pomenim fără un nou contract de import a gazelor cu Gazprom", a declarat vicepremierul Valeriu Lăzăr, după şedinţa de Guvern.

Oficialul a menţionat că este la curent cu faptul că la 17 ianuarie 2012 Gazprom a reluat tratativele cu Ucraina, dar că acestea nu se ştie când vor fi finalizate.
„În negocieri ca și în tangou sunt două părți. Dacă una nu vrea și alta nu, atunci nu merge dansul. Noi am spus că vrem să dansăm cu ei în continuare", a precizat Valeriu Lazăr.
De la începutul anului 2012, Republica Moldova achită un preţ de circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, pentru metanul furnizat de Gazprom. Altfel spus tariful nu s-a redus, ba chiar s-a majorat cu 37% faţă de primul trimestru al anului 2011 şi este la nivelul ultimelor trei luni din anul trecut..
Anterior autorităţile au declarat că şi fără semnarea unui contract cu gigantul rus, ţara noastră va achita mai puţin pentru gaze, ceea ce nu s-a confirmat. Totodată, o eventuală amânare a semnării unui nou acord de import al gazelor va semnifica că din 1 aprilie ţara noastră ar putea achita un preţ mai mare de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Conform presei din Ucraina, semnarea unui nou contract cu Gazprom va avea loc cel mai degrabă după alegerile prezidenţiale din Rusia din 4 martie 2012. Din aceste motive şi negocierile Republicii Moldova cu Gazprom bat pasul pe loc.
De notat că anterior partea rusă a blocat negocierile ca urmare a faptului că Republica Moldova a semnat Pachetul energetic III al Uniunii Europene, care prevede separarea juridică a activităţilor de generare, de cele de transport și de distribuţie a resurselor energetice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite