Fiscul şi Vama nu adună suficienţi bani la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele patru luni ale anului, la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 9,49 miliarde de lei, sau cu 3,4% mai puţin decât s-a planificat, arată un raport al Ministerului Finanţelor. În acelaşi timp, faţă de perioada similară a anului 2011, încasările au înregistrat o creştere de 1.147,7 milioane de lei.

Datele Ministerului Finanţelor arată că nici Vama şi nici Fiscul nu au îndeplinit planul de acumulare a veniturilor la buget. Unul dintre motive ar putea fi ritmurile tot mai scăzute de creştere a importurilor de mărfuri, cât şi evoluţiile negative din transporturi şi industrie.

Deficit de peste 600 de milioane

În acelaşi timp, în primele patru luni cheltuielile din bugetului public naţional au constituit circa 10,1 miliarde de lei, cu 18,8% mai puţin decât s-a prevăzut. În consecinţă, s-a atestat un deficit de 606,9 milioane de lei.

La finele vizitei la Chişinău, Nikolay Gueorguiev, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), constata o depășire „a plafonului privind deficitul bugetar și ținta indicativă cu privire la reducerea arieratelor la cheltuielile Guvernului".

FMI cere o independenţă mai mare de finanţarea externă

Totodată, oficialul de la FMI preciza că obiectivul-cheie al Guvernului este finalizarea procesului de consolidare bugetar-fiscală pe parcursul acestui an, prin limitarea deficitului la 1,2% din PIB.
În acest context, şeful misiunii FMI a salutat angajamentul autorităţilor Republicii Moldova de a elimina lacunele ce ţin de taxa pe valoare adăugată (TVA) şi regimul de înmatriculare a vehiculelor importate, de a alinia bugetului Municipiului Chişinău la obiectivele bugetar-fiscale mai complexe, de a perfecţiona administrarea fiscală şi vamală şi de a elimina arieratele pe cheltuielile guvernului.

„Aceste măsuri, combinate cu adoptarea în timp util şi implementarea cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2013-2015, vor asigura durabilitatea bugetar-fiscală şi independenţa faţă de finanţarea externă excepţională", a spus Nikolay Gueorguiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite