Fiecărui cetăţean îi revine 1.342,3 de dolari din datoria externă a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut angajamentele Republicii Moldova faţă de creditorii străini au crescut cu 9,5%, ajungând la 4,78 miliarde de dolari, arată un raport al Băncii Naţionale

Experţii explică fenomenul în special prin necesitatea acută de resurse financiare pentru dezvoltarea economiei şi a infrastructurii.
La finele anului 2010, soldul datoriei de stat externe s-a majorat cu circa 342,5 milioane de dolari, ajungând la 1,12 miliarde de dolari. În plus, anul trecut a crescut şi datoria Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), cu 51,4 milioane de dolari, până la 204,24 milioane de dolari.
Creşterea s-a datorat împrumuturilor de la Fondul Monetar Internaţional, precum şi granturilor pentru susţinerea bugetului de stat, alocate de organismele internaţionale şi guvernele ţărilor donatoare, indică un raport al BNM.

MAI MULTE BENEFICII
În consecinţă, ponderea datoriei publice în raport cu valoarea Produsului Intern Brut (PIB) a crescut de la 13%, la finele anului 2009, la 18,88%, la sfârşitul lui 2010. Saltul cu circa 44% a datoriei de stat externe într-un an l-a făcut pe deputatul comunist Igor Dodon să facă prognoze apocaliptice. „Cu aşa ritmuri, în doar câţiva ani Moldova va depăşi cota de 100% pondere în PIB a datoriei publice", a declarat acesta.
Experţii independenţi nu văd în creşterea datoriei externe riscuri majore pentru ţara noastră. Mihai Bologan, doctor în economie, preşedintele Institutului IDEA, susţine că, în comparaţie cu alte state, ponderea datoriei externe în raport cu valoarea PIB este mică. „Tot mai mulţi bani sunt orientaţi spre dezvoltarea economiei şi a infrastructurii, ceea ce va crea premise pentru ca povara datoriei externe să nu devină dureroasă pentru oamenii de rând", a precizat Bologan.
Adrian Lupuşor, analist economic la Centrul „Expert-Grup", vede în acest fenomen mai multe beneficii pentru ţară. „Creşterea datoriei publice externe presupune mai multe beneficii, graţie costului creditelor net inferior celor interne, perioadelor lungi de timp pentru rambursare. Acestea motivează autorităţile să activeze mai eficient, fiind sub supravegherea creditorilor", a declarat Adrian Lupuşor.

Cei mai
mari datornici

La 31 decembrie 2010, datoria totală a ţării constituia 4,78 miliarde de dolari, din care 72,4% revine sectorului privat şi doar 27,6% - Guvernului şi Băncii Naţionale a Moldovei. Anul trecut datoria sectorului privat s-a majorat cu 225,7 milioane de dolari.

Expertul consideră că autorităţile nu au alternative „deoarece pentru a asigura o dezvoltare economică sustenabilă ţara are nevoie stringentă de investiţii în infrastructură, pentru care este destul de greu de găsit surse de finanţare pe intern". ;

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite