Fermierii din Republica Moldova cer Guvernului subvenţii de trei ori mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe asociaţii ale producătorilor agricoli ameninţă cu proteste dacă autorităţile nu vor majora alocaţiile de la Buget pentru anul 2011 până la circa 700 milioane de lei.

Agricultorii susţin că diminuarea volumului finanţării va speria pe potenţialii investitori în sectorul agrar şi ar putea lăsa în paragină sute de mii de hectare de terenuri agricole.
Membrii ai şapte asociaţii ale producătorilor agricoli din Moldova se arată indignaţi de faptul că în proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2011 a fost stabilit un fond de subvenţii de 250 milioane de lei, cu mult mai puţin decât se spera.

„Suntem profund îngrijoraţi de faptul că propunerile noastre de a majora alocaţiile pentru susţinerea agriculturii nu au fost luate în consideraţie. Mai mult, Guvernul chiar le-a redus comparativ cu anul trecut", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii „UniAgroProtect".

Subvenţii de
doar 4 milioane de lei

Potrivit lui Slusari, dacă anul trecut autorităţile au alocat în aceste scopuri circa 400 milioane de lei, pentru anul acesta prevăd doar 250 milioane de lei. „Această sumă este insuficientă deoarece autorităţile au datorii de 246 milioane de lei la subvenţionarea producătorilor agricoli pentru anii precedenţi. Aşa că rămân doar 4 milioane de lei, cifră ce nici nu poate fi măcar comentată", a spus preşedintele „UniAgroProtect". Totodată el a precizat că statele UE alocă de sute de ori mai mulţi bani pentru susţinerea agricluturii şi în consecinţă producătorilor moldoveni le este dificil să concureze cu cei din UE.

Aurelia Bondari, director executiv al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor „AGROinform", se arată nedumerită de politica autorităţilor, în condiţiile în care agricultura este unul din „pilonii economiei rurale". Potrivit ei este important ca să se aloce sume mari pentru protecţia socială, dar nu mai puţin importantă este susţinerea agriculturii. „Dacă ţinem cont de sărăcia ce a cuprins satele, cred că cea mai bună politică socială ar fi stimularea investiţiilor în sectorul agrar", a spus Aurelia Bondari

Agricultura are nevoie de
circa două miliarde de dolari

În acelaşi timp Vasile Mârzenco, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, consideră că în condiţiile în care la nivel global se vorbeşte despre criza alimentară, agricultura ţării noastre are o şansă unică de a se dezvolta rapid. Pentru aceasta autorităţile ar trebui să extindă politica de susţinere a investiţiilor în domeniul agrar.
Igor Goraşov, reprezentant al Asociaţiei „Moldovafruct", a precizat că necesarul investiţiilor pentru ca agricultura ţării să revină la nivelul atins în anul 1989, a fost estimat la circa 2 miliarde de dolari.
Reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli susţin că dacă nu vor fi auziţi de autorităţi ar putea să iasă la proteste.
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii explică volumul mic al subvenţiilor prin lipsa banilor la Buget. „Am cerut şi eu să fie prevăzută o sumă mai mare pentru susţinerea agriculturii, dar la Buget nu sunt bani suficienţi. Poate că la rectificarea bugetară să se aloce suplimentar resurse financiare pentru subvenţionarea agriculturii", a declarat Vasile Bumacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite