FMI ne dă bani, dar cere autorităţilor să strângă mai bine taxele şi impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ceea ce priveşte cea de-a patra evaluare a programului de finanţare, pentru oferirea următoarei tranşe de împrumut. Astfel ţara noastră va primi de la FMI circa 77 de milioane de dolari, pentru a-şi consolida rezervele valutare.

Programul convenit cu FMI se implementează eficient, a declarat premierul Vlad Filat în cadrul conferinţei de presă ţinute cu ocazia încheierii vizitei la Chişinău a misiunii de evaluare a FMI.
Nikolay Gueorguiev, şeful misiunii FMI a precizat că deşi condiţiile programului se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi, există câţiva indicatori care nu au fost respectaţi. „Mai exact, a fost depăşit plafonul privind deficitul bugetului public şi ţinta indicativă la capitolul reducerea arieratelor la cheltuielile guvernului, iar reforma cadrului de restructurare a datoriilor a fost întârziată", a precizat şeful misiunii FMI.

FMI consideră că este anormală situaţia când nu se adună impozitele

Totodată, Nikolay Gueorguiev a ţinut să accentueze nevoia de adoptarea mai multor măsuri pentru a îmbunătăţi strângerea impozitelor. „Considerăm că este anormal ca în condiţiile în care în ţară se atestă un „boom economic", să se strângă mai puţini bani la buget din impozite şi taxe", a afirmat oficialul de la FMI.

Premierul Vlad Filat a ţinut să precizeze că aceste fenomene se datorează unor lacune din legislaţie şi faptului că „mulţi agenţi economici se bucură de facilităţi şi înlesniri fiscale şi vamale".
Şeful Executivului a mai afirmat că a fost elaborat un proiect de lege care va duce la eliminarea acestor lacune şi va spori împuternicirile inspectorilor vamali şi fiscali.

Vlad Filat a spus că la nivel bugetar-fiscal, se va ţinti atingerea unui deficit bugetar pentru anul 2011 de 1,9% din PIB, iar pentru 2012 - de 0,9% din PIB. Totodată Premierul a promis că vor fi continuate "eforturile în vederea reducerii gradului de implicare a statului în economie, vor continua reformele de reducere a birocraţiei, asigurare a competitivităţii şi stimulare a comerţului, care se încadrează, în linii mari, în parametrii stabiliţi".

Un nou sistem de ajutor social

"Planificăm trecerea în anul 2012 la sistemul de ajutor social bazat pe evaluarea indirectă a veniturilor, cu asigurarea protecţiei persoanelor eligibile, ceea ce va asigura o eficienţă mai mare în acordarea ajutoarelor sociale. Nivelul minim garantat de venituri va fi majorat de la 570 lei pînă la 640 lei cu începere de la 1 ianuarie 2012, iar suma totală a ajutorului social va fi majorat, de asemenea, cu 23 la sută, de la 360 la 442,2 milioane lei. Alocaţia pentru perioada rece a anului va fi majorată pînă la 150 de lei pe lună, acum este 130 lei", a anunţat Vlad Filat.

Şeful Executivului a mai menţionat, de asemenea, că toate gospodăriile eligibile pentru alocaţia pentru perioada rece a anului vor beneficia de un suport suplimentar de încă 50 lei pe lună în această iarnă. Concomitent, autorităţile vor continua să descurajeze dependenţa excesivă de ajutorul social, promovînd o piaţă a muncii activă şi flexibilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite