FMI ne dă 79 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de directori al instituţiei financiare a decis să acorde ţării noastre următoarea tranşă din creditul de 574 de milioane de dolari. Experţii consideră că acesta este un mesaj clar al Fondului Monetar Internaţional de susţinere a reformelor efectuate de Moldova.

Rezoluţia FMI vine ca urmare a misiunii de evaluare din luna februarie 2011 a politicilor implementate în anul 2010. Din suma alocată, 24 milioane de dolari sunt destinaţi pentru consolidarea poziţiei bugetare, iar 55 milioane dolari pentru suplinirea rezervelor valutare.


Ca urmare a acestei decizii, începând cu 1 iulie 2011, vor fi mărite cu 8,5% salariile a 125 mii de angajaţi din sectorul bugetar, iar de la 1 septembrie de majorare cu 12,5% vor avea parte 69 mii de cadre didactice. De asemenea, la 521 mii pensionari şi 33 mii de familii social-vulnerabile le vor fi acordate un ajutor social de 390 de lei pentru primele trei luni ale anului.


UN SEMNAL BUN PENTRU INVESTITORII STRĂINI

Economistul Sergiu Gaibu spune că această decizie semnificăîndeplinirea angajamentelor asumate faţă de FMI şi că instituţia susţine cursul reformelor realizate de autorităţile moldovene. „Este şi un semnal foarte bun pentru lumea afacerilor, mai ales pentru investitorii străini, care pot astfel să vină cu o siguranţă mai mare în Republica Moldova pentru a face investiţii", a declarat Gaibu. Economistul a afirmat că Guvernul trebuie să realizeze în următoarea perioadă o serie de reforme necesare pentru dezvoltarea ţării.


„Sprijinul FMI este unul condiţionat", a comentat Vlad Bercu, analist economic. „Decizia confirmă sprijinul FMI pentru actuala guvernare, dar acesta este unul condiţionat de o serie de reforme, unele nepopulare, cum sunt cele din domeniul educaţiei", a spus Bercu.

Potrivit expertului, Guvernul a tergiversat aceată reformă care a trebuit să înceapă în anul trecut. „Ea prevede optimizarea personalului didactic şi a reţelei de şcoli. Eventuale anticipate ar putea iarăşi s-o amâne, dar asta va crea probleme în relaţia cu FMI", a adăugat Bercu.


Tranşa adoptată la 6 aprilie face parte din cel mai mare credit oferit vreodată de FMI Moldovei, în sumă de 574,4 milioane de dolari. Creditul a fost aprobat la 29 ianuarie 2010 şi are ca scop restabilirea durabilităţii fiscale şi externe şi menţinerii stabilităţii financiare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite