Evaziuni de milioane, ascunse de procurori. Cazul importatorului de calculatoare la kilogram şi altele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calculatoarele se importau la kilogram
Calculatoarele se importau la kilogram

Un deputat liberal-democrat acuză oamenii legii că, în loc să investigheze fraudele, protejează afaceriştii. Procuratura Generală a Republicii Moldova respinge învinuirile.

Parlamentarul liberal-democrat Ion Butmalai, secretarul Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, susține că Procuratura Generală a retras ilegal de la Ministerul Afacerilor Interne mai multe dosare penale pe cazuri de evaziune în proporţii deosebit de mari.

„Aceste dosare au fost pornite de achetatori pentru spălare de bani și evaziune fiscală, dar stau acum în saferurile procurorilor. Noi, membrii comisiei, vrem să vină în Parlament toţi cei patru şefi - de la Procuratura Generală, MAI, Securitate şi Centrul Anticorupție, ca să ne explice cum s-a ajuns la această situaţie şi de ce cazurile nu ajung în instanţă", a dezvăluit Butmalai, fost polițist.

Deputatul a făcut publică şi o listă de dosare deschise împotriva mai multor firme şi persoane implicate în cazuri de evaziune, în valoare de sute de milioane de lei.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri este cel al concernului Nippon (reţeaua de magazine IT Ippon, firmele Ultra Electronic, Callcenter etc.). Au fost intentate şapte dosare, însă niciunul nu a ajuns în judecată, chiar dacă este vorba de prejudicii de circa 50 de milioane de lei aduse statului.

Calculatoare la kilogram

În anii 2005-2009, Nippon deţinea monopolul asupra importului şi vânzării angro a tehnicii de calcul, accesoriilor, programelor şi telefoanelor mobile. Date vamale arată că, în 2008-2009, compania importa telefoane şi calculatoare la kilogram, şi nu la bucată, iar o anchetă derulată de către Direcţia Investigare a Fraudelor a MAI a depistat că în Vamă era declarat un preţ de 10-12 ori mai mic pentru marfă.

În februarie 2010, Poliţia anunţa triumfător că monopolul concernului Nippon a fost distrus, iar cei care controlau reţeaua riscă de la trei până la zece ani de închisoare. După doi ani, s-a constatat că reţeaua a supraveţuit şi îşi menţine poziţiile pe piaţă. E adevărat că unele firme şi-au schimbat denumirea şi locaţia. De exemplu, Ultra-Electronic a devenit IT Perseida.

Alcool cu timbre false

Un alt caz amintit de deputatul PLDM este legat de falsificarea timbrelor de acciz la alcool. Circa 50% din producţia alcoolică comercializată pe piaţa Republicii Moldova, inclusiv în magazinele specializate ale producătorilor, are timbre de acciz false. În acest caz, bugetul de stat ratează venituri de sute de milioane de lei.

Conform unui raport al Direcţiei Investigare a Fraudelor, anul trecut au fost reţinute în flagrant două persoane care intenţionau să vândă 110.000 de mărci de acciz falsificate, iar alte 186.000 au fost confiscate ulterior. Timbrele erau tipărite în regiunea transnistreană.

De ce e scumpă pâinea

Alte cazuri amintite de Ion Butmalai se referă la companiile Moldtelecom, Metalferos, JLC, Casa Media, Joctotal Prim, Franzeluța și altele. În 2009-2010, administraţia SA Franzeluţa folosea companiile off-shore la importul făinii din Ucraina, pentru a majora cu 35-40% preţurile de achiziţie. Ucrainenii vindeau făina cu 185-220 de dolari, în timp ce Franzeluţa o cumpăra de la intermediari cu 270-300 de dolari tona. Doar pentru 2009, prejudiciul a fost estimat la 2,7 milioane de dolari. Anul trecut, acest caz a fost folosit pentru a-l demite pe Eugeniu Baleca din funcţia de director.

Procuratura neagă

„Respingem în mod categoric acuzaţiile lui Ion Butmalai, ca fiind nefondate și neprobate. În cadrul unei conferințe de presă, procurorii vor prezenta argumente și detalii pe fiecare dosar în parte invocat de deputatul PLDM", a declarat ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

64 de milioane de lei.
Acesta este prejudiciul adus statului de întreprinderea Metalferos, care făcea procurări prin firma delicventă Sereb-com.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite