Economia duduie doar în zonele libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Ungheni se află una dintre cele mai atractive zone economice libere
La Ungheni se află una dintre cele mai atractive zone economice libere

În prima jumătate a acestui an, vânzările de produse din zonele economice cu statut special au crescut cu 9,4%, arată datele autorităţilor. Potrivit unui raport al Ministerului Economiei, valoarea investiţiilor în ZEL a constituit, în şase luni ale acestui an, 9 milioane de dolari, fiind cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Dacă industria ţării gâfâie şi a înregistrat în primele şase luni o scădere de 0,3%, în zonele economice libere (ZEL) producţia industrială a fost în creştere spectaculoasă.

Astfel, în această perioadă a anului volumul total al vânzărilor produselor fabricate de către rezidenţii ZEL s-a majorat cu 9,4%, în preţuri curente, faţă de perioada similară a anului 2011, şi a constituit peste un miliard de lei.

ACTIVITATE INTENSĂ LA UNGHENI, BĂLŢI ŞI CHIŞINĂU

Aceste rezultate pozitive sunt rodul activităţii în special a trei zonei libere din cele şapte. Este vorba de Expo-Business Chişinău, Ungheni-Business şi ZEL Bălţi. În celelalte zone, în mare parte, nu se atestă o activitate economică. Din aceste motive autorităţile nu au de gând să creeze noi ZEL-uri.

„Nu trebuie să peticim teritoriul Republicii Moldova, ci să îmbunătăţim climatul de afaceri general şi atractivitatea pe care o au actualele zone economice libere", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, în cadrul ceremoniei de marcare a zece ani de activitate a Zonei Economice Libere Ungheni-Business.

Comuniştii chinezi vor ca Republica Moldova să se transforme în Zonă Economică Liberă

Totodată, vicepremierul susţine că modelul de dezvoltare de la Ungheni „este cel pe care vrem să-l implementăm pe întreg teritoriul Republicii Moldova, însemnând investiţii în tehnologii inovative, crearea noilor locuri de muncă cu salarii competitive, producţie şi export".

Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălţi, susţine că zona pe care o conduce a atras în cei doi ani de existenţă 3,2% din toate investiţiile străine din ţară şi a reuşit să asigure circa 13% din volumul total al exporturilor producţiei industriale din ZEL-urile moldoveneşti.

Austria a ajuns al doilea furnizor de benzină în Republica Moldova

„Potenţialul acestei zone nu este valorificat pe deplin. Până în prezent este utilizată doar 17% din suprafaţa totală de care dispunem", a declarat Marin Ciobanu. Acesta susţine că în următoarea perioadă aici sunt prevăzute investiţii de peste 30 milioane de euro.

Economistul Ion Tornea consideră că deşi în zonele libere se atestă o creştere a producţiei, modelul lor nu poate fi aplicat la scara întregii ţări. „Pentru aceasta ar trebui să transformăm toată ţara într-o ZEL", a afirmat specialistul.

Cea mai scumpă autostradă din România duce în Republica Moldova

În opinia lui Tornea, deşi au înregistrat anumite succese în reformarea climatului investiţional, al potenţialului de producţie industrială şi de export al ţării, creând locuri noi de muncă şi contribuind la dezvoltarea economică la nivel local şi regional, „impactul acestora la nivelul economiei este deocamdată destul de redus".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite