ECONOMIE Criza din Rusia va lovi și Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele moldovenești sunt la mare căutare în Rusia
Merele moldovenești sunt la mare căutare în Rusia

Autorităţile ruse spun că în următorii trei ani economia îşi va încetini ritmurile de dezvoltare. Experţii susţin că acest fenomen îi va afecta în mod direct pe emigranţii moldoveni care muncesc în această ţară.

În următorii trei ani, economia rusească îşi va încetini ritmurile de dezvoltare, care vor fi chiar mai lente decât cele ale economiei mondiale, anunţă Ministerul rus al Dezvoltării Economice.
Potrivit prognozelor, la anul economia rusească va cunoaşte o creştere de doar 3,7%, iar în 2013-2014 de 3,95%-4,1%. „Ritmurile ar putea fi chiar mai scăzute, dacă preţul petrolului va coborî până la 80 de dolari pentru un baril", a declarat Andrei Klepaci, viceministru al Dezvoltării Economice.

Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul", spune că lipsa unor progrese în industrie şi sfera serviciilor, dar şi a unei cereri consistente la produsele şi serviciile locale, va determina şi o stagnare pe piaţa forţei de muncă a Federaţiei Ruse. „Toate acestea vor afecta în mod direct migranţii din fostele republici sovietice, inclusiv moldovenii aflaţi la munca în această ţară", susţine expertul. În opinia lui, pe termen scurt, se vor reduce şi ritmurile de creştere a comerţului moldo-rus.

AUTORITĂŢILE DE LA CHIŞINĂU, OPTIMISTE
Pe de altă parte, vicepremierul Valeriu Lazăr nu vede nici un risc pentru Moldova în faptul că economia celui mai important partener comercial îşi va încetini creşterea.
„Nu cred că aceste evoluţii ar putea avea un impact major asupra ţării noastre. Noi suntem dependenţi de cererea de consum casnic şi nu de cererea de consum industrial de pe piaţa rusească. Iar prognozele arată că cererea de consum a populaţiei Rusiei va continua să crească", a explicat ministrul Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite