(P) De ce consumatorii din Republica Moldova plătesc mai puţin la gaz, decât țările din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În structura actuală a tarifelor la gazele livrate consumatorilor din Republica Moldova aproape 85% reprezintă costul gazelor importate, mai puţin de 15% sunt cheltuieli suportate de întreprinderile din cadrul Moldovagaz la transportul şi distribuţia de gaze în ţară, mai puţin de un procent merge pentru activitatea companiei, iar restul se duce pentru acoperirea pierderilor de gaze şi plata datoriei ţării faţă de Gazprom.

În consecinţă, rentabilitatea companiei Moldovagaz este egală cu zero. Aşa ceva nu există în nicio ţară europeană, spun specialiştii.

De exemplu, în statele UE, în structura tarifului costul importului reprezintă 30-50%, restul 50-70% sunt costurile operaţionale şi pentru rentabilitatea întreprinderilor, ceea ce în Europa este considerată o situaţie normală.

Citește și:

Tarifele la gaz din Republica Moldova vor creşte, dar rămân mai mici decât în Uniunea Europeană

Altfel spus, dacă s-ar aplica acum standardele Uniunii Europene, consumatorii din Moldova ar urma să achite un tarif de două şi chiar de trei ori mai mare pentru gaze.Chiar şi aşa, compania Moldovagaz caută diferite posibilităţi pentru a diminua unele cheltuieli.

MĂSURI PENTRU A REDUCE CHELTUIELILE

Cel mai important pas în această direcţie a fost decizia de a reorganiza întreprinderile ce fac parte din cadrul Moldovagaz. Cele 13 întreprinderi-filiale vor fi comasate şi încorporate în Moldovagaz. În schimb, vor fi create întreprinderi specializate în transportul, distribuţia şi furnizarea gazelor naturale.

Restructurarea va permite atingerea mai multor obiective. Doar prin optimizarea numărului personalului administrativ şi reducerea costurilor asociate se aşteaptă o scădere a costurilor fixe ale Moldovagaz cu 20-25 de milioane de lei pe an.

Aceasta, în cele din urmă, va avea ca efect reducerea costului final la distribuţia şi furnizarea gazelor naturale consumatorilor.

Restructurarea sectorului gazelor naturale se efectuează în conformitate cu un plan de acţiuni în mai multe etape, ce va permite reducerea costurilor fixe şi creşterea transparenţei financiare a grupului de companii Moldovagaz, ca urmare a separării complete a veniturilor şi cheltuielilor către anul 2013, va întări controlul din partea Moldovagaz asupra activităţii filialelor, va îmbunătăţi calitatea serviciilor prestate.

De asemenea, este important să precizăm că în prezent Moldovagaz, în comun cu Ministerul Economiei, este în căutarea de noi argumente pentru a negocia cu Gazprom obţinerea unui discount la semnarea noului contract de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii din Moldova.

Unul dintre principalele argumente ale negociatorilor noştri este protejarea competitivităţii mărfurilor fabricate în Moldova.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite