Cum poate câştiga Republica Moldova războiul de imagine româno-rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu
Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu

Relaţiile economice strânse dintre Moldova şi Rusia demonstrează că încă există oameni în stare să deschidă uşi, oameni pe care România nu-i are şi - să nu ne amăgim - nu prea i-a avut niciodată. Apropierea Moldovei de România poate deschide uşile şi în sens opus, susţine analistul financiar Lucian Davidescu într-o analiză publicată pe hydepark.ro.

În opinia analistului financiar Lucian Davidescu, poate părea bizar că după 20 de ani de "conflict îngheţat" Rusia încă este principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât în termeni de exporturi cât şi de importuri.

Potrivit lui Davidescu faptul că România îşi propune să treacă pe primul loc, pare o ţintă de bun simţ.
"Totuşi, disputa de orgolii a doi vecini nu poate să ajute cea mai săracă ţară a Europei în drumul spre prosperitate. Însă complicitatea tăcută poate", crede economistul.

"Enormul avantaj al Moldovei este dubla apartenenţă la tratatele de liber schimb CSI, al fostului bloc sovietic şi CEFTA, al candidaţilor la UE. Ambele tratate oferă regim preferenţial la taxele vamale cu Federaţia Rusă respectiv Uniunea Europeană. Şi niciunul nu poate stopa decât în mică măsură folosirea Republicii Moldova ca placă turnantă pentru tranzitul mărfurilor între cele două blocuri economice. Eventual şi preferabil după o etapă intermediară de prelucrare, mai mult sau mai puţin formală. Pentru asta e nevoie de mult mai multă flexibilitate vamală din partea României, statutată oficial, în limita rigorilor UE, dar fără a mai fi nevoie de "ungerea individuală a fiecărei rotiţe", afirmă Lucian Davidescu.

Analistul mai adaugăm "relaţiile economice încă strânse dintre Moldova şi Rusia demonstrează că încă există oameni în stare să deschidă uşi, oameni pe care România nu-i are şi - să nu ne amăgim - nu prea i-a avut niciodată. Apropierea Moldovei de România poate deschide uşile şi în sens opus".

Sâmbătă, 3 martie 2012, după şedinţa comună a guvernelor celor două state, premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat că este încrezut că România poate deveni principalul partener economic al Republicii Moldova.

Ce poate privatiza Republica Moldova pentru ca România să devină principalul partener economic

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite