Creştere economică timidă bazată pe consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a înregistrat o creştere economică de 1% cu o valoare nominală de 18,1 miliarde de lei, în primele trei luni ale anului 2012, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică (BNS) valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a diminuat în primele trei luni ale anului cu 1,3%, influenţând negativ (-0,2%) evoluţia Produsului Intern Brut. Agricultura a fost ramura care a înregistrat o creştere ale valorii adăugate brute, cu 1,6%, în timp ce în industrie aceasta s-a redus cu 2,1% faţă de perioada similară a anului precedent, influenţând negativ evoluţia Produsului Intern Brut (-0,3%).
Pper total contribuţia sectorului de bunuri la formarea PIB a constituit 19,9%.

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 2,6%, contribuind la un avans de 1,7% a PIB-ului.
Construcţiile a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 9,8%, urmată de comerțul cu amănuntul și ridicata. Reduceri s-au înregistrat în transporturi, cu 5,3%. Contribuţia sectorului de servicii la formarea PIB a constituit în această perioadă 66,8%.

Conform BNS, volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a diminuat cu 2,2% în raport cu perioada similară a anului anterior.

Consumul final a fost în creştere cu 1,9%, influenţând pozitiv evoluția PIB-ului cu 2,4%.

Exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat cu 8,2% şi, respectiv, cu 6,1% faţă de perioada similară a anului precedent.

Republica Moldova a înregistrat o creştere economică în 2011 de 6,4%, acest indicator fiind unul din cei mai înalţi printre ţările din regiune. Pentru acest an prognozele sunt mai pesimiste, de maximum 3%, dar nu este exclusă şi o intrare în recesiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite