Cota transportului ilicit de pasageri în Republica Moldova este de 30-40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care transportă pasageri fără autorizaţie ar putea plăti amenzi majorate de 100 de ori şi chiar să rămână fără maşină.

Un proiect de modificiare a Codului Contravenţional prezentată spre aprobare la Guvern de Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, prevede că amenda pentru aceşti şoferi va fi mărită de circa 100 de ori, până la 20.000 de lei, iar în cazul încălcării repetate, mijlocul de transport va fi confiscat.
În prezent, pentru transportul ilicit de călători, amenda constituie 200-400 de lei, în timp ce la rutele regulate, pentru neînmânarea biletelor amenda este de 6.000 lei. Astfel, transportul ilicit este mai profitabil decât cel autorizat. Drept urmare, transportatorii cer majorarea preţurilor la servicii, pentru a putea supraveţui.

Potrivit lui Anatol Şalaru transportul ilicit de persoane a ajuns la o cotă de 30% pe călătoriile interne şi la circa 40% la cele peste hotare. Cel mai mulţi pasageri transportaţi ilicit sunt pe rutele spre Români şi Rusia, a precizat ministrul.

Conform calculelor ministerului Transporturilor, firmele ce activează legal suportă anual pierderi de circa 100 milioane de lei, iar pagubele provocate bugetului de stat sunt estimate la 100-120 milioane de lei pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite