Clasa politică din Republica Moldova ar putea avea nevoie de un nou imbold din partea "dădacelor" externe pentru reforme economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolarul continuă să fie în top
Dolarul continuă să fie în top

În condiţiile în care clasa politică şi mai ales coaliţia de guvernare este preocupată de luptele interne, reformele economice sunt amânate în loc să fie urgentate, constată experţii Centrului analitic independent „Expert-Grup".

Potrivit experţilor neglijarea reformelor „ar putea deveni fatală pentru coaliţie, chiar dacă aceasta va supravieţui actualei crize". Directorul executiv al Centrului, Valeriu Prohniţchi, a spus că în anul 2010 economia Moldovei a crescut mai repede decât economiile Ucrainei sau României, depăşind toate prognozele.


„Creşterea economică înregistrată în anul 2010 de 6,9% a readus practic economia la nivelului de până la criză. Structura creşterii economice însă confirmă revenirea Moldovei la modelul vechi de creştere bazat pe consum", a declarat Valeriu Prohniţchi.

Pe lângă progresele relative, experţii constată că „populaţia a ajuns la disperare, fiind puternic afectată de creşterea vertiginoasă a preţurilor şi lipsa oportunităţilor economice. Companiile, în special cele mici şi mijlocii, sunt sufocate de corupţie, birocraţie, creşterea costurilor şi constrângerile de dezvoltare (cum ar fi calitatea proastă a drumurilor şi capitalul uman subdezvoltat)".

Guvernarea paralizată de interesele conflictuale de acaparare a puterii şi resurselor financiare

În opinia analiştilor de la „Expert-Grup", revigorarea economiei Moldovei nu a fost niciodată o sarcină uşoară, iar acum situaţia pare şi mai descurajatoare, în condiţiile în care coaliţia de guvernare riscă a fi paralizată de interesele conflictuale de acaparare a puterii şi resurselor financiare".

„Lipsa de încredere este omniprezentă, iar întreaga societate pare prinsă într‐o uriaşă dilemă a prizonierului: toţi tind să‐şi realizeze obiectivele de grup pe termen scurt şi nimeni nu are suficientă încredere pentru a investi în scopurile comune pe termen lung. Clasa politică a Moldovei ar putea avea nevoie de un nou imbold din partea "dădacelor" externe, însă cât de mult poate progresa o ţară urmând această abordare?", se întreabă experţii de la Expert-Grup.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite