Ciuma ameninţă porcii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii pot fi purtători de pestă porcină
Porcii pot fi purtători de pestă porcină

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) atenţionează asupra riscului de extindere a acestei a pestei porcine africană în ţara noastră

După depistarea primului caz de pestă porcină africană în Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) avertizează că, în pofida măsurilor de control ce par să fi oprit temporar răspândirea bolii, există pericolul extinderii acesteia în zonele învecinate.
Potrivit unui comunicat al FAO, pe lângă unele regiuni din Ucraina, au un risc sporit de apariţie a maladiei şi alte ţări, precum Republica Moldova, Kazahstan şi Letonia. „Aceste state au un număr mare de porci crescuţi în ferme şi gospodării casnice unde frecvent sunt neglijate măsurile de biosecuritate", explică FAO.
„Autorităţile naţionale şi locale din regiune ar trebui să intensifice măsurile de prevenire şi să fie pregătite să reacţioneze în cazul apariţiei unor eventuale focare", a declarat Juan Lubroth, şef al oficiului veterinar al FAO.

EMBARGOU LA IMPORTURILE DE CARNE

La începutul lui august, în Moldova au fost interzise importurile de carne de porc din Ucraina. Se menţine şi embragoul impus anul trecut importurilor din Rusia, unde sute de mii de porci au murit sau au fost sacrificaţi din cauza pestei porcine. În plus, specialiştii din raioane verifică toate fermele de porci. „A fost intensificată supravegherea sanitar-veterinară a efectivelor animalelor receptive la pesta africană, a abatoarelor şi târgurilor de animale", a menţionat Nicolae Grati, specialist la Agenţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală. Funcţionarul a precizat că sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol. În cazul izbucnirii unui focar la o fermă, animalele vor fi tăiate.

NU EXISTĂ VACCIN

Cea mai periculoasă boală infecţioasă a animalelor afectează porcii domestici şi sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Un studiu FAO privind izbucnirea molimii în Rusia arată că în 97% din cazuri de vină a fost hrănirea animalelor domestice cu lături. Primele cazuri au apărut în gospodăriile casnice, după care boala s-a extins în fermele mici şi în cele mari. Deşi nu este transmisibilă la om, aceasta poate genera pierderi economice mari. În prezent, nu există niciun vaccin, singurul remediu fiind nimicirea porcilor.

480.000 de capete.

Acesta este efectivul de porci din Republica Moldova. 71% dintre aceştia sunt crescuţi în gospodăriile casnice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite