Circa 60% din contrucţiile neautorizate se află în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele cinci luni ale anului 2012 Inspecţia de Stat în Construcţii a depistat 256 de construcții neautorizate pe teritoriul ţării, dintre care 152 în Chişinău. Motivul apariţiei acestor construcţii este nerespectarea Legii de către Administrațiile Publice Locale (APL) la elaborarea şi emiterea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construcţie.

Ion Pascal viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor (MDRC) susţine că din cauza lipsei Planurile Urbanistice Generale ale localităților amplasarea construcțiilor în teritoriu are loc haotic, astfel, în cazul producerii calamităților naturale se înregistrează pagube materiale enorme.

În acest context, Dorina Nicorici, specialist al Direcției arhitectură, proiectări, urbanism și amenajare a teritoriului din MDRC a comunicat că actualmente doar 17 din cele circa 1.614 de localități rurale, și 19 orașe din cele 57 din țară dețin un Plan Urbanistic General.

Anton Barbalat șef al Direcției organizare, sistematizare și analiză a controlului în construcții din cadrul Inspecției de Stat în Construcții a specificat că pentru a soluționa problema construcțiilor neautorizate este necesară eliberarea autorizației de construcție doar după verificarea completă a documentației de proiect, inclusiv a devizului de cheltuieli. De asemenea, acesta a mai adăugat că atît în Chișinău cât și în localitățile țării autorităţile publice locale nu respectă legislația la capitolul proiectare, urbanism și amenajarea teritoriului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite