Cine dictează preţurile la benzină şi motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţăranii sunt nemulţumiţi de noua politică bugetar-fiscală
Ţăranii sunt nemulţumiţi de noua politică bugetar-fiscală

Un grup de 5-6 companii fac ce vor pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, iar autorităţile doar mimează că întreprind ceva pentru a stopa creşterea preţurilor la carburanţi, susţin producătorii agricoli.

Reprezentanții asociaţiilor de producători agricoli UniAgroProtect, Federaţia Fermierilor din Moldova şi AgroInform consideră că ultima majorare a prețului la produsele petroliere este, cel puțin, nejustificată. „Ultimele scumpiri care s-au produs la benzină și motorină, au fost pentru noi ultima picătură. Şi anterior ne-am exprimat nemulţumirea faţă de cele ce se întâmplă pe piața petrolieră din Republica Moldova, dar constatăm că avem parte doar de promisiuni din partea guvernanţilor", a declarat Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect.

5-6 companii fac ce vor pe piaţa produselor petroliere

Potrivit lui Slusari, "scumpirea recentă a fost un adevărat şoc şi este totalmente nejustificată din punct de vedere economic. În aceiași zi când s-a scumpit benzina și motorina la noi, România a ieftinit-o", a afirmat preşedintele UniAgroProtect.

În opinia lui Alexandru Slusari, 5-6 companii fac ce vor pe piaţa produselor petroliere, în timp ce ANRE și Ministerul Economiei nu controlează situația la acest capitol. „Practic întreaga economie au devenit ostatica unui grup restrâns de importatori. Organele care sunt abilitate să facă regulă nu fac acest lucru. Din 2010 am avut mai multe întâlniri cu ANRE şi Ministerul Economiei etc dar fără rezultat", a mai precizat acesta.

Piaţa petrolieră din Republica Moldova, la cheremul monopoliştilor

Producătorii agricoli au cerut autorităţilor o serie de măsuri pentru a pune sub control preţurile la carburanţi. Printre acestea se numără: interzicerea importului carburanţilor prin companiile offshore, modificarea metodologiei de calcul a prețului la carburanți precum și dreptul ANRE de a respinge solicitările petroliștilor la scumpirile carburanţilor, atunci când acestea sunt nejustificate.

Agricultorii au dat instituţiilor abilitate un termen de două luni pentru a redresa situația și a le îndeplini cererile, în caz contrat aceștia nu exlud posibilitatea declanșării unor proteste în toată țara.

"Am auzit cum şi premierul Vlad Filat şi-a exprimat nemulţumirea pentru că petroliştii au scumpit combustibilul. Noi vrem însă nu vorbe, ci acţiuni concrete. Nu vom mai tolera acest dezmăţ al preţurilor la produse petroliere", a concluzionat Vasile Mârzenco, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.

Fermierii, revoltaţi de politica fiscală

Război deschis între autorităţi şi fermieri

Taxa anti-offshore, bâtă împotriva evazioniştilor sau a investitorilor?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite