Cinci milioane de lei pentru demiterea directorului Tutun-CTC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unui control intern în procesul numirii şi revocării reprezentanţilor statului în societăţile economice, a generat achitarea de indemnizaţii lunare şi recompense anuale nejustificate de milioane de lei unor funcţionari de stat, a constatat un control al Curţii de Conturi.

Misiunea de audit la câteva întreprinderi cu capital majoritar de stat a depistat că directorii acestora şi reprezentanţii statului în Consiliul de Administraţie nu protejau interesele acţionarului majoritar.
"Astfel, reprezentanții statului la Banca de Economii n-au protejat interesele statului, nefiind transferate la bugetul de stat dividentele aferente cotei părți a statului pentru anul 2008 35,3 milioane de lei și pentru anul 2011 suma de 8 milioane de lei. Totodată, de către consiliul băncii, în această perioadă au fost acceptate cheltuieli de sponsorizare în mărime de 83,4 milioane de lei", se precizează în raportul Curţii de Conturi.

De asemenea controlorii au depistat că la Moldtelecom şi Tutun-CTC consiliile de administrare "au acceptat includerea în contractele individuale și colective de muncă a unor clauze de achitare a compensațiilor unice la demisionarea din funcție a directorului general (în mărime de 5 milioane de lei la Tutun-CTC și de 800.000 la Moldtelecom) care prejudiciază interesele societăților. Astfel, la eliberarea din funcție a directorului general al SA Moldtelecom, în anul 2009, i-au fost achitate compensații unice în mărime de 800.000 de lei"

În acelaşi timp, auditul denotă că legislaţia nu specifică expres numărul consiliilor de administrare în societăţile comerciale, în cadrul cărora poate fi delegată concomitent drept membri una şi aceeaşi persoană, ceea ce permite desemnarea acestora în mai mult de cinci societăţi comerciale. Acest lucru a permis unor preşedinţi ai consiliilor de administrare să ridice anual sume în mărime de până la un milion de lei, membrilor ai consiliului - de până la jumătate de milion. Abateri în acest sens au fost înregistrate la Tutun-CTC, Banca de Economii, Franzeluţa, Moldtelecom, Apă-Canal Chişinău.

Potrivit lui Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, aceasta este o "remunerare amorală", în condiţiile în care cetăţenii de rând primesc salarii şi pensii derizorii. Urechean consideră că s-a ajuns la această situaţie din vina Guvernului, a Parlamentului şi Procuraturii, care nu au acces la cadrul regulatoriu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite