(Video, Foto) Chișinău: Iile şi mierea, vedete la „Fabricat în Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cojoace de lână, ii din pânză topită și produse apicole pot fi procurate săptămâna aceasta, la preţuri accesibile, la Centrul Moldexpo din Chişinău. Printre standurile marilor producători prezenţi la eveniment se numără şi meşterii populari, care-şi etalează cu mândrie produsele confecţionate manual.

Unul dintre aceştia este Constantin Cojan sau, după cum se prezintă, „Costică de la Colibaşi, Cahul. Nu departe de Giurgiuleşti".

Trecut bine de 60 de ani, nea Costică face cojoace de lână şi căciuli din blănuri scumpe, de când se ştie. „Am învăţat să le fac de la tata, de când eram copil. Prin anii '30, tata a fost ucenic la cel mai vestit cojocar din Galaţi", ne-a mărturisit el, arătându-ne o căciulă neagră, din blană de nurcă făcută pe un calapod vechi din 1935. Căciula costă 1.600 de lei.

Foto: Constantin Cojan a învățat să coase cojoace din copilărie

image

Mai ieftină era o altă căciulă, de această dată din blană de iepure: 300 de lei. Nea Costică e mândru de ea. „E căptuşită pe interior şi legată bine. Nu ca alea de la magazin", a mai spus meşterul din Colibaşi.

Covoraşele de lână şi cojoacele sunt, în schimb, nepreţuite pentru bătrânul meşteşugar. Dă „bondiţa" cu 300 de lei pentru domnişoarele drăguţe.

O lână de miel albă şi pufoasă pe post de covoraş în casă ajunge pe la 600 de lei, dacă-i dai meşterului bineţe. Pentru restul lumii, preţurile sunt mai mari cu vreo 20%. „În două zile fac trei cojoace", a încercat nea Costică să-şi argumenteze lista de preţuri de la stand.

La câţiva metri de standul lui nea Costică am întâlnit-o pe Irina Furtună, o tânără de 26 de ani, din Chişinău, care face ii şi ştergare cu motive populare.

„Când eram mică nu erau informaţii despre acest meşteşug. Eu singură am învăţat de la mama mea. Acum sunt cursuri specializate pentru croitori", a spus ea, prezentându-ne articolele expuse la stand.


REŢETE DIN FARMACIA NATURII

O ie frumos înflorată te costă 700 de lei, dar mai lasă chiar şi 50 de lei din preţ. O cămaşă bărbătească ţesută la fel, manual, vreo 600. Dacă ai mai puţini bani la tine, poţi lua şi un ştergar de in, cu 50 de lei. Sau mai puţin, în funcţie de cum te tocmeşti.

În schimb, o rochie populară facută pe măsura clientei ajunge şi la 1.500 de lei. Pentru acest produs, preţul nu-i negociabil. „E făcută din pânză topită. O asemenea broderie durează şi o lună pentru a fi făcută. Tot ce vedeţi este făcut manual", a precizat ea.

În spaţiul rezervat alimentelor, cele mai bune şi mai naturale produse pe care le-am găsit sunt cele comercializate de apicultori.

„Avem 130 de stupi. Venim pentru a patra oară aici", ne-a spus apicultorul Robert Tighineanu, prezent la expoziţie. Are de toate: miere, faguri de albine sălbatice, propolis şi chiar produse făcute de el, cu rol de suplimente nutritive. „Cel mai bun produs pe care îl avem aici e tinctura de propolis cu concentraţie de 30%", ne-a spus el, arătându-ne un borcan mic, ca de medicament.

Foto: Robert Tighineanu vinde produse apicole inedite la Moldexpo

image

„E foarte bun pentru gastrite. Dezinfectează, cicatrizează şi tratează inflamaţia", a mai adăugat apicultorul. Preţul e pe măsura proprietăţilor curative: 150 de lei.

Un borcan de miere costă 40 de lei, dar îl poţi lua şi cu 30. Un fagure de albine sălbatice, de vreo 600 de grame, costă 90 de lei. Pentru un borcan de 400 de grame cu fructe conservate în miere, dai 100 de lei.


REŢETĂ VECHE DE 300 DE ANI

La expoziţie a fost prezentată o băutură nouă, făcută după o reţetă veche de trei secole.

Foto: Olga Caraman face „hrenovuhă" după o rețetă veche de trei secole

image

„Hrenovuha este o votcă mai deosebită, cu hrean și miere. Reţeta e foarte veche, încă de pe vremea lui Petru cel Mare. Ţăranii ruși o fac și acum, după aceeași formulă", ne-a spus Olga Caraman, marketing manager al firmei din Bălţi care produce istorica tărie.

Așa arată un tractor „Fabricat în Moldova"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite