Cea mai scumpă autostradă din România duce în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Târgu Mureş- Ungheni va costa peste 6 miliarde de euro
Autostrada Târgu Mureş- Ungheni va costa peste 6 miliarde de euro

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat despre intenţia de a construi autostrada Târgu Mureş-Iaşi- Ungheni (Republica Moldova), care va avea o lungime de 310,30 kilometri şi pentru care se vor cheltui 6,14 miliarde de euro, sau aproape 20 de milioane de euro pentru un kilometru.

Potrivit site-ului CNADNR, construcţia autostrăzii este necesară pentru că în prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B - DN 15 şi DN 15 - DN 12C - DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic. Totodată, acolo se precizează că Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni va deveni "o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV şi IX".

De notat că traseul Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni a fost inclus şi în reţeaua europeană de transport. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din România, acest proiect a fost susţinut de către Consiliul Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie al Uniunii Europene. Astfel, România îşi va dubla reţeaua de drumuri şi va trece spre est una din axele Uniunii Europene.

Noua arteră de transport va face legătura între oraşul Ungheni din Republica Moldova, prin Iaşi cu Târgu Mureş şi Timişoară.

Valoarea proiectului se ridică la 6,14 miliarde de euro, astfel construcţia unui kilometru va costa aproape 20 de milioane de euro, ceea ce depăşeşte cu mult standardele oficiale de cost, chiar şi pentru o autostradă realizată într-o zonă de munte.

Potrivit standardelor oficiale de cost, preţul maxim de execuţie pentru o autostradă amplasată pe zonă de deal este de 4,9 milioane de euro pe kilometru, iar în cazul zonei de munte costul se ridică la 5,9 milioane de euro.
În acelaşi timp o altă evaluare arată că autostrada ar putea costa 8,9 miliarde de euro, sau circa 31 de milioane de euro pentru fiecare kilometru, ceea ce o face să fie cea mai scumpă din România şi din regiune.

Costurile mari se datorează faptului că va trece printr-o zonă muntoasă.
Astfel autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni ar urma să aibă 43 de tune­luri cu o lungime cumulată de aproape 20 de kilometri. De asemenea, şoseaua va mai cuprinde alte 322 de poduri, pa­saje şi viaducte, astfel că această şosea ar urma să fie una dintre cele mai complexe con­stru­ite vreodată în România.

În prezent, autostrada este în stadiul de pregătire. Acum se efectuează studiul de fezabilitate, potrivit CNADNR.

Târgu Mureş - Ungheni, cea mai scumpă autostradă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite