ŞANTAJ ENERGETIC Ruşii şi ucrainenii au lăsat Republica Moldova fără curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia privind asigurarea Moldovei cu energie electrică a ajuns la un nivel maxim de risc. După ce ieri dimineaţa, compania ucraineană Power Trade a încetat livrările de curent, aseară şi Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES, a stopat furnizările.

"Aseară, la ora 21.00, Centrala de la Cucuirgan din regiunea separatistă a sistat livrările de energie electrică în Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului", a declarar pentru "Adevărul“ Moldova, Nikolae Gorelov, secretarul de presă al companiei ruse Inter RAO EES.

Responsabilii de la operatorul naţional Moldtelectrica au confirmat acest lucru. "De unde luăm energie electrică? De nicăieri!", a declarat Veaceslav Ignatov, şeful dispeceratului central al Moldelectrica.

Acesta ne-a sugerat să ne adresăm la autorităţile de stat şi la Gas Natural Fenosa.

Ruşii ne vor da energie electrică, dar mai scumpă cu 13,2%

Amintim că ieri dimineaţa compania ucraineană DTEK Power Trade au stopat livrările de energie electrică în ţara noastră.
În acelaşi timp Republica Moldova continuă să ia curent electric ucrainean fără a a avea un contract.

Yuri Kudrenko, șef de departament în cadrul operatorului ucrainean Ukrenergo, a declarat pentru "Kommersant“ că Republica Moldova continuă să ia în mod nesancționat energie electrică din sistemul energetic ucrainean, chiar dacă nu a fost semnat un nou contract de livrare cu firma Power Trade.

Altfel spus în prezent Moldova este asigurată cu energia electrică produsă de centralele locale, care pot asigura maximum 30% din necesar, iar restul este "luat" ilegal din sistemul energetic ucrainean, cu care sistemul energetic al Republicii Moldova este interconectat în regim sincron.

Anterior autorităţile au dat asigurări că nu ar exista niciun risc ca ţara să rămână fără lumină.

România ar putea asigura 30% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova

Război energetic moldo-ucrainean. Ucraina acuză Republica Moldova că-i fură energia electrică

Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

Ucraina nu mai dă energiei Republicii Moldova. Soluţia ar putea veni din România

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite