CHIŞINĂU: Dolarul, la un pas să scadă până la 11 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul dolarului american, ar putea coborî până la finele săptămânii curente sub pragul de 11,60 lei, susţine doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains.

Potrivit lui Mihalache, după ce dolarul va trece peste cotaţia de 11,60 lei, următorul nivel de suport este de 11,10 lei. „Populaţia nu ar trebui să intre în panică, deoarece este foarte posibil ca dolarul să-şi revină. Recomand oamenilor să nu vândă moneda americană la un curs de schimb mai jos de 11,60 lei pe dolar, ci din contra să cumpere dacă au nevoie", a declarat Sveatoslav Mihalache pentru „Adevărul".

Potrivit expertului, deprecierea dolarului nu este deloc un motiv de bucurie. „Aceste evoluţii reflectă situaţia economică gravă din ţară. Or, se ştie că suntem un stat unde se produce puţin, dar se consumă mult. Totodată, din cauza creşterii semnificative a tarifelor la serviciile comunale populaţia a redus la minimum cheltuielile pentru procurarea de mărfuri şi toate veniturile sunt alocate pentru plata acestora", explică expertul.

IMPORTATORII
AU DE CÂŞTIGAT

Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul", consideră că un leu puternic nu este deloc bun pentru economia naţională. „Aprecierea leului convine importatorilor şi reprezintă o presiune asupra producătorilor şi exportatorilor. Totodată, asemenea evoluţii derutează populaţia, pentru că mulţi oameni îşi păstrează banii anume în valută", a declarat Chivriga.

În două luni ale anului, cursul oficial al dolarului s-a depreciat de la 12,15 lei, cât era la 1 ianuarie, până la 11,97 lei, la 1 martie. Guvernul prognozează pentru anul curent un curs mediu de 12,3 lei pentru un dolar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite