CHIŞINĂU: Banca lui Plahotniuc plăteşte dividende de 3,5 milioane de euro şi face emisie suplimentară de acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea acţionarilor a celei de-a doua bancă ca mărime din Republica Moldova a decis să aloce doar 30% din profitul de 191,7 milioane de lei obţinut anul trecut, pentru plata dividendelor. Restul banilor vor fi folosiţi pentru dezvoltarea băncii şi completarea fondului de rezervă.

Adunarea Generală ordinară anuală a acţionarilor a Victoriabank, care potrivit unor surse ar fi controlată de milionarul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentulu şi preşedintee al Consiliului de Administraţie al băncii, a decis să efectueze şi o emisie suplimentară de acţiuni ordinare nominative la valoarea nominală de 10 lei pentru o acţiune în valoare totală de circa 150 milioane de lei din profitul nedistribuit din anii precedenţi. În consecinţă capitalul social al Băncii după înregistrarea emisiunii suplimentare de acţiuni va constitui 250 milioane de lei.
Aceasta pentru a se conforma normelor impuse de Proiectul de Ameliorare a Competitivităţii, ce presupune finanţare la condiţii preferenţiale.
Potrivit unui comunicat de presă al administraţiei Băncii, în anul 2010 activele Victoriabank s-au majorat cu 17.9% şi au ajuns la 7,05 miliarde de lei (circa 428 milioane de euro). Astfel banca deţine 16.7% din total active pe sistemul bancar al Republicii Moldova.

Totodată banca a obţinut anul trecut un profit net de 191,7 milioane de lei.

Conform ultimului raport, Victoriabank şi-a schimbat radical structura acţionariatului şi în prezent cota majoritară de 26,75% este deţinută de ofshorul OTIV Prime Financial B.V. (Olanda). Printre alţi acţionari importanţi menţionăm BERD cu 15,06%, Alpha Bank Romania SA (România) cu 12.50%. Victor Ţurcan cu 10,45% şi Atrium Limited (Belize) cu 5.76 %.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite