Bugetul, durere de cap pentru Guvernul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat
Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat

Confruntat cu reducerea veniturilor la bugetul de stat, Cabinetul Filat a decis ieri să taie substanţial alocaţiile la mai multe capitole de cheltuieli. Specialiştii în economie consideră justificată decizia

Încetinirea creşterii economice în primul trimestru şi deteriorarea situaţiei în regiune nu au trecut neobservate pentru bugetul public. Astfel, în haznaua statului s-a acumulat cu 334 de milioane de lei mai puţin decât era planificat. Prognozele Ministerului Finanţelor arată că până la finele anului sunt puţine şanse ca starea de lucruri să se schimbe. În aceste condiţii, Guvernul a decis ieri să opereze o serie de modificări la buget: a redus planul privind veniturile, dar şi cheltuielile prevăzute pentru 2012.

VENITURI MAI MICI CU 900 DE MILIOANE DE LEI

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, a motivat că rectificarea bugetului este determinată de estimările Guvernului privind veniturile pe care le va încasa, mai mici cu aproape 900 de milioane de lei, şi, respectiv de necesitatea de a evita blocajul financiar în sistemul bugetar.
Ministrul Finanţelor a precizat că veniturile din TVA la import vor fi mai mici cu 400 de milioane de lei faţă de cele prognozate anterior. Nu vor ajunge în buget nici 260 de milioane de lei din donaţii externe, iar alte 95 de milioane de lei nu vor fi acumulate din accizele la băuturile alcoolice tari şi la bere.

MAI MULŢI BANI PENTRU SPITALUL DEMINITARILOR

Guvernul a decis să taie şi o serie de cheltuieli. Astfel, alocaţiile pentru salarizarea personalului administrativ vor fi micşorate cu 110 milioane de lei, iar alte 60 de milioane vor fi economisite prin diminuarea achiziţiilor de mărfuri şi servicii.
Cu circa 64 de milioane de lei a fost redus bugetul pentru ocrotirea sănătăţii, dintre care 57 de milioane au fost tăiate de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Curios este că pentru spitalul Cancelariei de Stat, unde se tratează demnitarii, bugetul a fost suplimentat cu 700.000 de lei.
Cu 27 de milioane a fost redus bugetul pentru educaţie, iar alte 31 de milioane de lei vor fi economiste la capitolul menţinerea ordinii publice şi a securităţii naţionale.

Circa 42 de milioane de lei nu vor fi alocate pentru construcţii. De exemplu, fondurile pentru ridicarea locuinţelor pentru tinerii specialişti au fost înjumătăţite, iar fondul naţional pentru dezvoltare regională s-a subţiat cu 14,4 milioane. Marcel Răducanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, s-a revoltat că în urma acestor modificări mai multe proiecte de dezvoltare regională vor rămâne fără bani. „Avem deja 29 de proiecte iniţiate. Ni se taie 14 milioane de lei, deşi ar fi corect să fie maximum trei", a menţionat Răducanu.
Şi Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării, s-a arătat nemulţumit de faptul că alocaţiile pentru armată au fost reduse cu peste şase milioane de lei. „La momentul aprobării legii bugetului ni s-a promis că pe parcursul acestui an vom primi resurse suplimentare. Noi chiar acum avem nevoie de cinci milioane de lei, pentru asigurarea cu hrană a soldaţilor", a declarat ministrul.

BIBLIOTECILE VOR RĂMÂNE FĂRĂ CARTE

Boris Focşa, ministrul Culturii, a precizat că în urma reducerii alocaţiilor nu va putea fi reparat acoperişul Palatului Naţional, pentru care erau prevăzute două milioane de lei. „Un alt proiect ce ar putea fi abandonat este dotarea bibliotecilor cu carte. Erau planificate 9,96 milioane de lei, iar acum aceşti bani ni se iau", s-a indignat ministrul.
Premierul Vlad Filat le-a explicat miniştrilor că modificările propuse ţin de situaţia economică în care se află ţara. „Republica Moldova este constrânsă de situaţia economică mai rea decât ne-am aşteptat. În primele trei luni avem o creştere de doar 1%. Trebuie să fim cu toţi responsabili de ceea ce se întâmplă. Altfel, putem să rezolvăm problema azi, iar mâine să avem probleme mult mai mari", a spus Filat.
Economistul Alexandru Fala consideră justificată rectificarea bugetară, în actualele condiţii. „S-ar putea întâmpla că în următoarele luni situaţia economică să se agraveze, de aceea Guvernul era obligat să adopte măsuri pentru diminuarea cheltuielilor", a precizat economistul.

De unde va aduna Guvernul bani

Autorităţile planifică să obţină şi venituri suplimentare la buget până la finele acestui an.

LICENŢE 4G: 300 DE MILIOANE DE LEI
În urma acordării a două licenţe 4G pentru operatorii de telefonie mobilă statul ar putea obţine venituri de 300 de milioane de lei. „Am vorbit deja cu conducerea celor două companii, Moldcell şi Orange, şi am hotărât că în toamnă le vor fi acordate licenţele 4G", a declarat premierul Vlad Filat.

TAXA PE CAZINOURI VA CREŞTE CU 60%
Taxa pentru deţinerea unui cazinou va fi majorată de la 1 iulie de la 360.000 la 576.000 de lei pentru fiecare masă de joc. Licenţa pentru exploatarea automatelor de joc cu câştiguri în bani va costa cu 60% mai mult - în loc de 14.400 va fi 23.100 de lei pentru fiecare unitate, iar taxa pentru exploatarea ruletei americane va fi majorată de la 80.000 la 128.000 de lei. Astfel ar putea fi acumulate suplimentar 40 de milioane de lei.

MAŞINILE VOR ADUCE 125 DE MILIOANE
Autorităţile vor permite până la 1 noiembrie înmatricularea autoturismelor cu numere străine şi intrate în regim vamal de import temporar pe teritoriul ţării, cu perceperea unor accize mai mari comparativ cu cele aplicate pentru procedura ordinară de vămuire. Veniturile sunt estimate la 125 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite