Băncile moldoveneşti vor achita o taxă specială pentru stabilitatea financiară a Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile și-au propus să acumuleze, în următorii trei ani, circa 485 milioane de lei pentru a asigura stabilitatea financiară a singurei bănci aflate în proprietatea statului.

Banii sunt necesari pentru a acoperi o parte din pierderile provocate de falimentul băncii Investprivatbank în iunie 2009.

Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, 48 de milioane de lei vor fi transferate Băncii de Economii din Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Banii reprezintă suma depozitelor persoanelor fizice achitate de banca în proces de lichidare.

Alte 100 de milioane de lei vor fi acumulate de la băncile comerciale, care vor fi obligate să achite în anii 2011-2013 o taxă specială de 0,12% din suma totală a depozitelor fiecărei instituţii financiare. În cazul în care nu se va aduna întreaga sumă, acumulările vor continua și în anul 2014. Mărimea taxei urmează să fie stabilită de Ministerul Finanțelor.

BANCA DE ECONOMII VA FI PRIVATIZATĂ

Totodată, Guvernul se angajează să emită, în șapte zile de la aprobarea proiectului, obligaţiuni de stat în valoare de circa 437 milioane de lei, cu o rată anuală de 0,01% şi cu condiţia răscumpărării în rate trimestriale până la 30 decembrie 2015.

Premierul Vlad Filat a declarat că în urma acestei măsuri Banca de Economii va obţine posibilitatea să activeze în condiţii normale. Totodată, Filat a precizat că Executivul nu a renunţat la intenţia de a privatiza banca cu capital majoritar de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite