Băncile din Republica Moldova, obligate să achite circa 100 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile moldovene examinează posibilitatea introducerii unei taxe temporare speciale pentru instituţiile financiare pentru a acoperi o parte din „gaura" de circa 500 de milioane de lei creată ca urmare a falimentului Investprivatbank.

Autorităţile se gândesc să introducă o taxă temporară specială pentru instituţiile financiare, astfel încât să poată acumula circa 100 de milioane de lei. O altă soluţie examinată este o înţelegere cu băncile comerciale ca acestea să participe cu o contribuţie solidară la acumularea acestei sume, în funcţie de cota de piaţă a fiecărei instituţii.
Oficialii argumentează prin nevoia de a aduna bani pentru a acoperi o parte din pierderile provocate de falimentul băncii Investprivatbank, estimate la circa 500 de milioane de lei.

Contribuţie solidară
a sistemului bancar

„Există o asemenea intenţie şi e vorba mai degrabă de o contribuţie solidară a sistemului bancar", a declarat pentru „Adevărul" Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. Totodată, Drăguţanu a precizat că BNM este interesată în stabilitatea sistemului bancar moldovenesc, iar această contribuţie solidară nu va afecta băncile.
Şi experţii cred că o sumă de 100 de milioane de lei nu ar constitui „o problemă" pentru sistemul bancar. „Nu e o cifră atât de mare şi, cel mai probabil, pentru a fi acumulată se va pune o taxă pe operaţiunile valutare", consideră Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains.
În opinia economistului, semne de întrebare ar putea apărea în privinţa perioadei de timp cât va fi această taxă. În acelaşi timp, Dumitru Ursu, preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova, spune că a auzit multe vorbe referitor la posibilitatea ca băncile să achite o taxă specială, dar deocamdată nu a văzut un document oficial, de aceea nu poate comenta „ceva ce nu există".
Premierul Vlad Filat a declarat recent că falimentul Investprivatbank a fost administrat eronat de către fosta guvernare. Totodată, Filat a menţionat că „situaţia creată vizează întreg sistemul bancar".
În iunie 2009, activele şi angajamentele Investprivatbank au fost preluate de Banca de Economii la cererea Guvernului Greceanîi. Pentru a putea rambursa banii deponenţilor de la instituţia falimentară, BEM a fost nevoită să contracteze un împrumut de 590 de milioane de lei de la BNM, din care a rambursat doar 107 milioane de lei. Celelalte 483 de milioane de lei urmau a fi acumulate din vânzarea activelor Investprivatbank, care însă nu se bucură de popularitate.

De unde se
vor lua banii

Potrivit agenţiei Infotag, autorităţile urmează să obţină circa 200 milioane de lei din vânzarea activelor Investprivatbank; 133 milioane de lei din vânzările de valori mobiliare de stat; 100 milioane de lei, contribuţie a băncilor comerciale; 34 milioane de lei din Fondul de garantare a depozitelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite