Băncile din Republica Moldova sunt ineficiente, dar înregistrează profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul bancar este unul dintre cele mai ineficiente din regiune, susţin experţii independenţi. De aceeaşi părere este şi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Instituţiile au probleme în gestionarea riscurilor la investiţii, au un portofoliu mare de credite neperformante şi un număr mare de filiale şi personal necalificat.
Experţii de la Centrul analitic „Expert-Grup" consideră că sistemul bancar moldovenesc nu corespunde cerinţelor pieţei şi continuă să fie administrat după şabloane mai vechi de 20 de ani. „Rămânem o ţară unde băncile sunt administrate după modele moştenite din epoca sovietică. Sunt netransparente în politica de creditare şi conservative în gestiunea riscurilor", spune Adrian Babin, analist pentru „Expert-Grup".

„EFICIENŢA
ESTE MEDIOCRĂ"

Potrivit lui Babin, deşi băncile gestionează o adevărată avere, circa 3,8 miliarde de lei, resursele nu ajung la potenţialii clienţi. Astfel, banii nu „produc" valoare adăugată în economie. Motivul principal, susţine expertul, e personalul necalificat angajat în cadrul băncilor din Moldova. „De vină este sistemul de învăţământ de la noi, incapabil să pregătească specialişti bancari", explică Adrian Babin. Un alt expert, Adrian Lupuşor, consideră că pentru depăşirea situaţiei e nevoie de „creşterea concurenţei atât în cadrul sistemului bancar, cât şi între băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare, precum instituţii de leasing sau factoring". Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), susţine într-un interviu acordat revistei „Profit", că „activitatea bancară este extrem de profitabilă în comparaţie cu alte ţări".
„Din cauza acestei profitabilităţi enorme, sistemul bancar este supradimensional şi ineficient pe interior. Comparând numărul filialelor, capacitatea lor şi totalul de active pentru un angajat cu aceiaşi indicatori ai băncilor din regiune, atunci e clar că eficienţa este mediocră", spune guvernatorul. ;

3,4 miliarde lei, credite „îngheţate"

Valoarea creditelor neîntoarse la timp de către clienţi băncilor este unul dintre cei mai importanţi indicatori de performanţă a instituţiilor financiare. Astfel, dacă la finele anului 2008, cota creditelor neperformante din sistemul bancar era de circa 6% din tot portofoliul, la sfârşitul anului 2009 a a ajuns la circa 17%, adică circa 3,7 miliarde de lei. Anul trecut, se arată într-un raport al BNM, valoarea creditelor neperformante din sistemul bancar a scăzut până la 3,4 miliarde de lei, însă rămâne tot mare. Experţii consideră că băncile au nevoie de o diversificare a ofertei de credite.

3,8
Miliarde de lei. Aceasta este valoarea resurselor financiare libere deţinute de bănci la finele lunii ianuarie 2011.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite