Banca Naţională va interveni pentru menţinerea stabilităţii preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămâna trecută cel mai tare s-au scumpit lactatele
Săptămâna trecută cel mai tare s-au scumpit lactatele

Instituţia financiară de stat, anunţă că va continua să monitorizeze vigilent evoluţia economiei naţionale şi evoluţia mediului economic internaţional

Banca Naţională a Moldovei (BNM), declară, într-un comunicat de presă, că „va utiliza prompt şi adecvat instrumentele de politică monetară" pentru asigurarea menţinerii stabilităţii preţurilor.
Astfel, inflaţia anuală pentru luna noiembrie 2010 a constituit 7.7 la sută, diminuându-se cu 0.3 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente. Rata lunară a inflaţiei a constituit 0.6 la sută, fiind cauzată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1.2 la sută şi la mărfurile nealimentare cu 0.6 la sută, în timp ce tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei s-au menţinut la nivelul lunii precedente. Potrivit BNM, evoluţia ratei lunare a inflaţiei a fost determinată, în principal, de factorul sezonier, precum şi de persistenţa presiunilor inflaţioniste mai accentuate din partea preţurilor la combustibili şi a componentelor aferente inflaţiei de bază în luna noiembrie.

BNM precizează că evoluţia preţurilor la produsele şi serviciile incluse în calculul inflaţiei de bază în luna noiembrie a fost afectată în mare parte de începerea perioadei reci a anului şi de efectul secundar al majorărilor înregistrate la preţurile produselor alimentare.

Săptămâna trecută, scumpirea cu 5-7% a produselor petroliere, a fost urmată cu majorarea preţurilor la produselor lactate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite