Banca Naţională examinează posibilitatea diversificării rezervelor valutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia instituţiei financiare principale a ţării ia în calcul o eventuală completare a rezervelor valutare ale statului, inclusiv cu lingori de aur. Banca Naţională a Moldovei ia în calcul o posibilă diversificare a rezervelor valutare ale statului, inclusiv prin crearea unor stocuri cu lingori de aur, a declarat joi, 4 august, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

„Analizăm teoretic oportunitatea diversificării rezervelor valutare ale statului prin includerea în acestea a aurului. Dacă vom găsi oportună această opţiune structura rezervelor de stat va fi modifica astfel încât din acestea să facă parte şi aurul", a precizat Dorin Drăguţanu.

Guvernatorul susţine însă că acest lucru este puţin probabil, pentru că aurul aduce venituri mici şi mai trebuie să ai şi unde îl păstra. „Chiar dacă preţul aurului a crescut semnificativ până la 1.600 de dolari pentru o uncie şi posibil să mai crească, nu este exclus ca acesta să înceapă să scadă din cost. Totodată, aurul nu aduce venituri precum unele valute sau hârtii de valoare", a declarat Dorin Drăguţanu.

La finele lunii iulie rezervele valutare ale BNM costituiau circa 1,972 miliarde de dolari acesta constituind un nou maxim istoric ca urmare a intrării în conturile Băncii Naţionale a Moldovei a tranşei în valoare de 80 milioane de dolari acordată de Fondul Monetar Internaţional pentru completarea rezervelor valutare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite