Banca Naţională a micşorat rata de bază. Se vor ieftini şi creditele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis în cadrul şedinţei din 26 ianuarie 2012 să reducă cu două puncte procentuale de la 8,5% la 6,5% anual rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt.

Totodată, BNM a decis să diminueze cu câte două puncte procentuale la 9,5% şi, respectiv, 3,5% rata dobânzii la creditele şi depozitele overnight.

În acelaşi timp, Consiliul de administraţie al BNM a menţinut norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină la nivelul de 14,0% din baza de calcul.

Potrivit BNM „decizia respectivă denotă caracterul contraciclic al politicii monetare, urmărind stabilizarea cererii interne, ceea ce nemijlocit va crea premise pentru moderarea presiunilor dezinflaţioniste în intervalul de toleranţă al acestora. De asemenea, Banca Naţională urmăreşte asigurarea în continuare a unui ansamblu coerent de condiţii monetare reale menite să consolideze convergenţa ratei inflaţiei către obiectivul stabilit pe termen mediu, susţinerea în continuare a procesului de creditare, impulsionând astfel cererea internă, precum şi adaptarea mediului economic intern la instabilitatea şi incertitudinea aferente situaţiei macroeconomice externe. În vederea susţinerii funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM va continua să gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare".

Conform previziunilor BNM rata anuală a inflaţiei la finele anului 2012 va fi de 4,9%, iar la finele anului 2013 va coborî la 4,8%

Recesiunea din UE se va resimţi în Republica Moldova

Totodată BNM precizează că prognozele recente ale mai multor organizaţii internaţionale, arată că în acest an zona euro va intra în recesiune. „Având în vedere ponderea comerţului cu Uniunea Europeană, dar şi numărul mare de migranţi din Republica Moldova ce activează în această regiune, recesiunea din zona euro se va răsfrânge asupra mediului economic autohton. Astfel, diminuarea cererii externe şi a volumului remiterilor determină reducerea cererii interne, afectând nivelul activităţii economice, ceea ce nemijlocit va cauza presiuni dezinflaţioniste semnificative".
Potrivit BNM „situaţia actuală impune o prudenţă sporită din partea tuturor factorilor de decizie în materie de politici de stabilizare macroeconomică şi identificarea timpurie a măsurilor de contracarare a potenţialelor efecte negative asupra activităţii economice şi de stimulare a cererii interne. În condiţiile date, economia naţională va înregistra o creştere în anul 2012, deşi cu ritmuri mai lente decât s-a prognozat anterior", se mai precizează într-un comunicat de presă difuzat de BNM.

Creditele se vor ieftini peste jumătate de an

Decizia BNM este apreciată pozitiv de experţi. „În actualele condiţii e o decizie logică de stimulare a economiei. Aceasta poate duce la scăderea treptată a ratei dobânzilor la credite. E adevărat că peste 5-6 luni", a declarat pentru Adevărul, Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite