Banca Mondială: Criza din zona euro pune în pericol recuperarea economică din Republica Moldova şi alte ţări din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuarea crizei din zona euro afectează recuperarea modestă în desfăşurare a economiei ţărilor din Europa emergentă şi Asia Centrală, potrivit unei note informative difuzate de Banca Mondială (BM).

"După o relativă recuperare în anii 2010-2011, ritmul de creştere economică în această zonă va încetini de la 5,5% anul trecut la 3,4% în acest an", a declarat Philippe Le Houerou, vicepreşedinte al BM pentru Europa şi Asia Centrală, într-o conferinţă organizată la reuniunea anuală a FMI şi BM.

În acelaşi timp Philippe Le Houerou a menţionat faptul că "în urma crizei în statele din regiune s-a subţiat baza fiscală, se menţin presiunile asupra sectorului bancar şi a crescut şomajul. În prezent pe lângă necesitatea optimizării cheltuielilor, aceste state au nevoie să-şi protejeze potenţialul uman şi să întărească sistemul de asistenţă socială, ca urmare a extinderii şomajului şi a înrăutăţirii situaţiei demografice".

Moldova rămâne fără forţă de muncă

Astfel prognozele Băncii Mondiale arată că din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei către anul 2050, statele din regiune se vor confrunta cu un deficit acut de forţă de muncă. Astfel, către anul 2050 numărul angajaţilor în Bulgaria şi Belarus se va reduce cu circa 40% din angajaţi, în Ucraina cu circa 35%, iar în Republica Moldova, Polonia şi Georgia cu circa o treime.

Regiunea include, potrivit organizării BM, 30 de ţări şi se întinde din Polonia şi Balcani până în Rusia şi fostele republici sovietice din Asia Centrală. Aceste state au legături comerciale şi financiare puternice cu zona euro.

Pentru Turcia, BM anticipează un avans de numai 2,9% în acest an, faţă de 8% anul trecut, în timp ce creşterea PIB-ului Republicii Moldova se va tempera de la 6,4% la circa 3,5%.

O criză a creditelor

Experţii de la Banca Mondială avertizează şi asupra unei crize a creditelor în regiune din cauza expunerii faţă de băncile din Vest. Regiunea se confruntă şi cu riscul unei crize a creditelor, a spus Le Houerou, ca urmare a integrării financiare a acestor ţări cu băncile din unele state cu probleme din zona euro.

"Băncile occidentale se confruntă cu presiuni să scadă creditarea pe pieţele de origine şi pe cele emergente, iar în regiunea Europa şi Asia Centrală există riscul unei crize a creditelor", a declarat el.

Vicepreşedintele BM a cerut statelor să ia măsuri financiare şi fiscale pentru a asigura creşterea, însă a admis că, în contextul epuizării din anii precedenţi posibilităţile guvernelor de a stimula economia prin cheltuieli bugetare sunt reduse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite