BERD înrăutăţeşte estimarea economică pentru Republica Moldova. Seceta ar putea compromite creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa de Est  continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare deorece băncile occidentale reduc finanţarea
Europa de Est continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare deorece băncile occidentale reduc finanţarea

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a ţării noastre pentru acest an de la 4,0% la 2,5%, precum şi pentru anul 2013, avertizând asupra riscurilor de scădere a cererii externe şi a remitenţelor

"După doi ani de recuperare economică rapidă după criza financiară, creşterea producţiei din Republica Moldova a încetinit ca urmare a slăbirii cererii externe şi de condiţiile meteorologice nefavorabile", se precizează în prognoza de creştere a Europei emergente în 2012 şi 2013 realizată de BERD.

Economiştii de la BERD constată o încetinire a creşterii economice din Republica Moldova şi prognozează că în acest an PIB-ul va creşte cu 2,5%, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de prognoza din luna mai 2012.
"Pe termen scurt, perspectivele de creştere economică sunt nesigure şi depind de evoluţia exporturilor, a remitenţelor şi a investiţiilor străine, inclusiv după alegerile recente ale preşedintelui", se mai precizează în analiza BERD.

În regiunea în care operează BERD, creşterea ar urma să încetinească de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse din Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat, deja, un avans economic mai slab, în timp ce declinul preţurilor materiilor prime a ajuns să afecteze Rusia şi alţi exportatori de profil.

În spaţiul post-sovietic, regiune din care face parte Republica Moldova, BERD vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt, atât ca urmare problemelor din zona euro, cât şi a preţurilor la materiile prime, precum şi a derapajelor de politică internă.

Astfel prognoza de creştere economică a României pentru acest an a fost diminuată de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013, avertizând că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Rusia va înregistra în acest an o creştere de 3,1%, faţă de estimarea anterioară de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime. Turcia va înregistra o încetinire semnificativă, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, motivele fiind declinul cererii interne şi impactul crizei din zona euro. BERD a urcat, însă, uşor prognoza de creştere pentru Turcia, de la 2,5% în mai la 2,7%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite