BERD dă bani unei întreprinderi ce tergiversează integrarea sistemului energetic naţional în cel european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BERD are probleme în a-și alege noul președinte
BERD are probleme în a-și alege noul președinte

Curtea de Conturi a constatat în urma unui control că prin neimplementarea de către întreprinderea de stat Moldelectrica a sistemului de dispecerat SCADA are loc tergiversarea integrării sistemului energetic naţional în cel european. Proiectul finanţat Banca Mondială urma să fie finalizat încă în anul 2008.

Potrivit unui acord semnat de premierul Vlad Filat şi Paul Henri Forestier, director regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru Caucaz, Moldova şi Belorusia, BERD va acorda un credit de 20 milioane de dolari pentru reabilitarea reţelelor electrice interne de transport ale întreprinderii de stat Moldelectrica.

Proiectul urmează să fie co-finanţat cu un împrumut de 20 de milioane de dolari de la Banca Europeană de Investiţii, iar opt milioane de euro (circa 10 milioane de dolari) vor fi acordaţi sub formă de grant de Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a UE.

În acelaşi timp se constată că Moldelectrica are restanţe majore la implementarea altui proiect de modernizare, dar finanţat de Banca Mondială. E vorba de Proiectul Energetic II, în cadrul căruia Moldelectrica a primit circa 25 milioane de dolari pentru modernizarea unor substaţii şi linii electrice, dar în special a dispeceratului.
Astfel pe banii Băncii Mondiale urma să fie instalat sistemul SCADA pentru monitorizarea şi controlul reţelei naţionale de electricitate.
Proiectul urma să fie gata în anul 2008, apoi au mai fost trei prelungiri a teremenelor de dare în exploatare, dar degeaba. Ultimul a expirat la 30 aprilie 2012.

Un control al Curţii de Conturi a constatat că "neimplementarea de către Moldelectrica a sistemului SCADA determină tergiversarea integrării sistemului energetic naţional în cel european“.

Plouă cu bani europeni peste sectorul energetic moldovenesc

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite