Autorităţile sunt acuzate că fac lobby în favoarea unui producător de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cub de zahăr are aproximativ 5 grame
Un cub de zahăr are aproximativ 5 grame

Gheorghe Magdil, directorul Magt-Vest susţine că decizia Ministerului Economiei de a autoriza importul a 15.000 de tone de zahăr, în regim preferenţial, va distorsiona piaţa şi este favorabilă doar unei alte companii producătoare de zahăr.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, decizia vine să susţină adresarea Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZ) de a li se oferi autorizaţii de livrare în ţară a circa 5.000 tone de zahăr lunar, în regim preferenţial. Propunerea în cauză a fost susţinută şi de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Importul va menţine preţurile

"În opinia Ministerului, importul zahărului în regim preferenţial, în perioada maximei utilizări al acestuia, va permite menţinerea preţurilor actuale la acest produs. Mai mult ca atât, sperăm că această decizie va cauza şi o scădere a preţurilor la zahăr în acest an", a comentat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Conform informaţiei oferite de Uniunea Producătorilor de Zahăr, necesitatea importului de acest produs este cauzată de recolta scăzută a sfeclei de zahăr în anul 2011. În acest an, în Republica Moldova, resursele de zahăr au constituit 67.800 tone, dintre care în perioada lunilor ianuarie-iunie a.c., au fost comercializate 52.600 tone, iar 4.100 tone sunt rezervate pentru uz industrial. De asemenea, circa 9.000 tone de zahăr urmează a fi exportate conform contractelor încheiate anterior.

În opinia producătorilor, în lunile iulie-septembrie , consumul de zahăr în ţară va constitui 21.000 de tone. Prognoza este bazată pe datele din anul 2011, conform cărora în perioada sus-menţionată, pe piaţa internă au fost vândute circa 20.000 de tone de zahăr.

Acuzaţii de lobby

Gheorghe Magdil, directorul companiei Magt-Vest, al doilea ca mărime producător de zahăr din ţară a declarat că solicitarea la care se face referinţă nu vine de la uniune, ci de fapt de la o singură companie.
"Am avut o şedinţă a UPZ unde am discutat problema respectivă, dar nu s-a decis adresarea unei asemenea solicitări. Or, există stocuri foarte mari de zahăr în ţară şi nu cred că e nevoie de a se autoriza nişte importuri. Consider că decizia este favorabilă doar unei companii, iar autorităţile în persoana oficialilor de la Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii au făcut lobby pentru aceasta", a precizat Gheorghe Magdil.

"Prin această acţiune de fapt se va pune pe brânci producătorii locali, care şi aşa sunt afectaţi de contrabanda masivă de zahăr. E o prostie să imporţi zahăr în pragul începerii recoltei", a mai spus managerul.

Raisa Bejan, vicepreşedinte al UPZ susţine însă că în prima jumătate de an din ţară s-au exportat în statele UE, peste 14.000 tone de zahăr şi mai există autorizaţii pentru exportul a încă 9.000 de tone şi în consecinţă pe piaţă se va forma un deficit de zahăr.

Vicepreşedintele UPZ a precizat că chiar dacă s-a permis importul în regim preferenţial, aceasta nu semnifică că în ţara va fi adusă această canitate de zahăr.

Cifrele aduse de Raisa Bejan, vicepreşedinte al UPZ, nu sunt confirmate de datele Ministerului Economiei, potrivit cărora în prima jumătate a acestui an în statele UE au fost exportate doar 6.787 de tone de zahăr.

În anul 2011, în Republica Moldova au fost produse 88.600 tone de zahăr şi importate 15.600 de tone. În anul trecut, preţul mediu al unui kilogram de zahăr de la producător a fost de 12,74 lei. În primele şase ale anului curent, producătorii au oferit zahăr pe piaţă la un preţ mediu de 11,69 lei.

Cel mai mare producător şi jucător de pe piaţa zahărului este compania moldo-germană Sudzucker-Moldova, urmată de Magt-Vest şi fabrica de zahăr din Cupcini, controlată de concernul polonez Polskii Cuker.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite