CHIŞINĂU: Auditorii Curţii de Conturi susţin că Banca Naţională nu a luat măsuri pentru evitarea intrării în faliment a băncii Investprivatbank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În raportul privind rezultatele auditului la Banca de Economii se constată că instituţia financiară principală a ţării nu a întreprins nimic pentru a preveni intrarea în incapacitate de plată a acestei bănci

Controlorii Curţii de Conturi a Republicii Moldova, menţionează în Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către Banca de Economii în anii 2009-2010, că la momentul retragerii licenţei de activitate a băncii Investprivatbank la 19 iunie 2009, aceasta avea de recuperat credite în valoare de 941 milioane de lei, din care mai mult de 50% intrau în categoria „dubioase" .


Din aceste considerente auditorii afirmă că „în astfel de situaţie BNM, ca unică instituţie care efectuează supravegherea şi reglementarea activităţii instituţiilor financiare, urma să întreprindă măsuri de remediere şi neadmitere a agravării situaţiei banca Investprivatbank".

933 milioane de lei, credite-problemă


Documentul mai atestă că după un an de zile mai rămâneau de recuperat credite „problematice" în sumă de 933 milioane de lei, din care doar 62 de contracte de înprumut în valoare de 379,5 milioane de lei, erau asigurate cu gaj.

Totodată se constată că în cazul a 82 de contracte de împrumuturi în valoare de 495 milioane de lei practic nu există nici-o şansă de a recupera banii.
De notat că activele şi angajamentele Investprivatbank au fost preluate de Banca de Economii la cererea Guvernului condus de Zinaida Greceanîi. Pentru a putea rambursa banii deponeneţilor de la banca falimentară, Banca de Economii a fost nevoită să contracteze un împrumut de 590 milioane de lei da le BNM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite